09/18/15 19:25
(http://www.dnevnik.bg/)

БНБ: Брутната заплата на Иван Искров е била 16 546 лева


Брутното месечно възнаграждение на бившия директор на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров за периода юли 2014 г. - юни 2015 г. е било в размер на 16 546.05 лева. Това обяви БНБ с уточнението, че тази сума включва всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци.

Подуправителите на Централната банка Калин Христов и Димитър Костов са получавали по по 14 983.21 лева месечно. Тази информация БНБ уточнява, че оповестява след изразеното желание и декларирано съгласие за разкриване на информация по Закона за защита на личните данни от тримата.

Вчера депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров обяви, че през 2014 г. управата на БНБ е взела близо 1 млн. лева като възнаграждения. Той обясни, че бонусите в размер на 557 000 лева са раздадени за първите шест месеца на миналата година (данните на БНБ от петък вечер са за след юли 2014), като сумата е намалява до 440 000 лева през второто полугодие, след като Корпоративна търговска банка (КТБ) беше поставена под особен надзор. "Но ние не знаем как са разпределени тези пари за първото полугодие. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.... След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло", коментира Димитров.

Решението за определяне и оповестяване на възнагражденията на своите членове управителният съвет на БНБ прие на 30 юли, а принципите за определяне на възнагражденията и конкретните им размери бяха публикувани на интернет страницата на Централната банка.

На 16 септември Реформаторският блок попита БНБ какви са заплатите на управителите й, а в началото на август поиска Върховният административен съд (ВАС) да задължи новия управител на БНБ Димитър Радев да разкрие каква заплата е получавал предшественикът му Иван Искров.

Месец по-рано независимият депутат (някогашен член на Патриотичния фронт) Велизар Енчев обяви, че Иван Искров е получавал 45 хил. лева на месец, докато е бил управител на БНБ. Възнагражденията в държавната банка не са обществено достъпна информация и скоро след избора на Димитър Радев за гуверньор Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че той е изразил воля това да се промени. Скоро след заявката Радев оповести публично каква заплата ще получава - 15 368 лева месечно, като подуправителите ше взимат по 13 173 лв., а другите членове на управителния съвет- по 4 391 лв.

До този момент бившият гуверньор Иван Искров и заместниците му Христов и Радев не бяха опровергавали изнасяните от депутатите данни и не позволяваха да се разкрие какви заплати са получавали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване