09/18/15 09:38
(http://radiomilena.com/)

Разрешиха ученици да се обучават вкъщи

В самостоятелна форма на обучение, т.е. от вкъщи, занапред ще може да се обучава на практика всяко българско дете. Това решиха депутатите, приемайки окончателно текстове от новия училищен закон. И в момента самостоятелната форма е разрешена от закона, но само за ученици, които поради здравословни причини не могат да посещават училище, което се удостоверява с медицински документ, както и за даровити деца.

Управляващите приеха две нови възможности, които разширяват обхвата на домашното образование драстично – за “лица, навършили 16 г.” и за деца “в задължителна училищна възраст по желание на ученика или родителя”. Както и сега, въпросните ученици ще се подготвят самостоятелно на базата на училищния учебен план (за дневна или вечерна форма), като в края на годината ще полагат изпити по конкретните учебни предмети, пише в-к “Сега”. Разрешението за самостоятелно обучение ще се дава от експертна комисия към регионалното управление на образованието (сегашните регионални инспекторати), която всеки учебен срок ще контролира как е организирано обучението. В комисията ще има и представител на Агенцията за социално подпомагане. В закона обаче не е записано по какви критерии ще се одобряват домашните ученици. Вероятно това ще се разпише в съответните стандарти.

Според приетите разпоредби ако ученик, обучаващ се у дома по желание на родителите си, не постигне необходимите компетентности за съответния клас, той ще продължава обучението си в друга форма на обучение, препоръчана му от екипа за подкрепа на личностното развитие в съответното училище. Не е ясно дали това на практика означава, че и при двойка по някой предмет ученикът ще продължава в следващ клас. Не бе изяснено и каква част от парите, които се отпускат от държавата за всеки ученик, в случая ще отидат у училището, което провежда изпитите.

Публикувана на 09/18/15 09:38 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pAFjGf36D_4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване