09/19/15 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Lockheed представи потенциалния наследник на легендарния самолет U-2

 Шпионският самолет U-2, конструиран от Lockheed Martin през 1955 година, се превръща в най-важната летателна машина за разузнаване и наблюдение на САЩ по време на Студената война, пише Gizmag. Това е един от малкото апарати от това поколение, които все още са на активна служба във военновъздушните сили на страната. Lockheed обаче разкрива детайли за неговия потенциален наследник. Концептуалният самолет TR-X е подобрена версия на 60-годишната машина и би могъл да влезе на въоръжение след десет години. 
С размах на крилата от 31 метра и средна скорост 764 км/ч, U-2 е в състояние да носи 2.268 килограма товар и може да се изкачи до височина 21 000 метра за малко повече от 45 минути. Според Lockheed на тази височина самолетът е в състояние да наблюдава по-голяма площ на позиция извън вражеската зона. U-2 е осигурявал информация по време на почти всяка международна криза, засягаща САЩ. Широката публика разбира за него през 1960 година, когато U-2A на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ), пилотиран от Гари Пауърс е свален над Съветския съюз. Машината преминава през основна модернизация през 1980 година и започва служба и като самолет за наблюдения на Националната космическа агенция (NASA). 
Въпреки успеха си U-2 ще достигне до края на кариерата си през 2019 година. Американските ВВС все още не са обявили намерения да го заменят, но Lockheed се подготвя за този ден. Новият TR-X запазва много от характеристиките на U-2, но ще бъде по-евтин и ще предлага редица подобрения. Той ще има по-малък радарен профил, ще бъде оборудван с нови сензори, нови поддържащи системи и вероятно лазерни оръжия. Ключова промяна ще бъде възможността за самоуправление. Армията на САЩ смята тази функция за важна, тъй като осигурява предимство при мисии, които са твърде опасни за пилот. 
В момента TR-X съществува само като предложение и концептуална визуализация, но Скот Уинстед от Lockheed казва, че самолетът би могъл да влезе на въоръжение през 2025 година. По думите му TR-X е потенциален заместник и на RQ-4 Global Hawk на компанията Northrop Grumman.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване