09/19/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Войската се стопи с още 380 щика

 380 души са били съкратени от Министерство на отбраната в рамките на административната реформа. Това съобщи ресорният министър Николай Ненчев пред „Монитор”. До края на годината предстоят още орязвания на щатовете – този път обаче по всяка вероятност ще бъдат съкратени свободни бройки, а не реално назначени хора. Ненчев си постави за цел до края на годината ведомството му

 

да съкрати разходите си с 30 млн. лева

 

Военната академия също ще намали драстично харчовете, обеща министърът.  По данни на Министерство на финансите, военното ведомство е начело в списъка на министерствата с най-много задължения, натрупани до средата на годината. Финансист №1 Владислав Горанов вече скастри колегите си, които не намаляват достатъчно харчовете си. Кабинетът е заложил като своя цел 10-проценто свиване на разходите за заплати и възнаграждения във ведомствата.

 

Ненчев потвърди идеята си да викаме на помощ чужди изтребители за охраната на въздушното ни пространство или т.нар. еърполисинг.

 

„В МО се обсъжда проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, който да създаде правна възможност за охрана на въздушното ни пространство, което да се осъществява самостоятелно от българската армия или съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави”, обясни Ненчев пред депутатите по време на вчерашния парламентарен контрол. По негови думи други държави няма да могат самостоятелно да охраняват въздушното ни пространство. Идеята за използване на т.нар. балтийски модел при еърполисинга не е нова. Причината е, че

 

изтича срокът на експлоатация на изтребителите МИГ-29

 

които в момента охраняват родното небе. Страната ни не продължи договора си за поддръжка на тези машини с Русия. За целта бе подписан меморандум с Полша, които предвижда те да модернизират самолетите ни. Този документ обаче трябва да бъде ратифициран от новия парламента на Полша, които тепърва ще трябва да се конституира. Чак след ратификацията, двете държави могат да подпишат окончателния договор за ремонт на МИГ-овете.

 

Междувременно военният министър отново заподозря опити за подклаждане на анти НАТО настроения чрез провокации и се закани, че по тези случаи ще сигнализира МВР и ДАНС, за да се вземат необходимите мерки. От парламентарната трибуна той обясни, че ще има специална среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова по темата. Причина за изказването на Ненчев станаха снимки на автомобил с регистрация на американската армия, показани от парламентарната трибуна от депутата от Атака Илиян Тодоров. Според данни на Ненчев регистрацията на въпросния автомобил е несъществуваща.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване