09/19/15 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Генералният секретар на ФИФА откраднал 2 милиона долара

 Генералният секретар на Световната федерация по футбол Жером Валке е отстранен от поста, който заемаше досега, се казва в разпространено прессъобщение на централата. В него също така се посочва, че ФИФА е поискала от Комисията по етика да разследва висшия функционер по отношение на делото за корупция. “Генералният секретар на ФИФА Жером Валке е освободен от длъжността, която заема до второ нареждане. ФИФА се сблъска с редица обвинения по негов адрес и иска от комисията по етика официално разследване на тази личност”, пише в прессъобщението.

 

В медиите се появиха твърдения, че Валке е участвал в нелегални схеми за препродажба на билети за Световното първенство в Бразилия през миналата година. Обвиненията срещу висшия футболен чиновник дойдоха основно от Бени Алон - собственик на фирмата „Джей Би Маркетинг”, която продава билети за световните първенства по футбол. По думите му, са

 

изчезнали повече от 8 хиляди билета за първенството в Бразилия

 

Валке пък е изкарал малко над 2 милиона щатски долара от продажбата им с надценка.

 

Валке е стартирал кариерата си като журналист в телевизия „Канал Плюс”, а от 2003-а година работи в структурите на ФИФА. До 2007 година е заемал позицията директор на маркетинга и телевизионните права. След 2008 година поема международните връзки на световната федерация и е част от групата, работеща по Световните първенства през 2010-а и през 2014 година. По-късно

 

беше назначен и за генерален секретар

 

През август някои медии съобщиха, че 54-годишният Валке може да се кандидатира и за президент на ФИФА след като стана ясно, че през февруари 2016-а ще бъде избран наследник на Сеп Блатер. Комисията по етика от своя страна изиска и договорите с „Виза” и „Мастъркард”, които ще провери дали са били подписани според правилата, тъй като там преговорите са водени директно от Блатер и Валке. По-късно през деня стана ясно, че Валке се е опитал да си прибере парите по остатъка от договора му с ФИФА. Това са няколко милиона евро, които той е поискал няколко дни преди отстраняването му от длъжност. Междувременно, генсекът на УЕФА Джани Инфантино изрази разочарование от отстраняването от длъжност на Валке. “За нас е голямо разочарование да четем подобни новини, още повече, че става въпрос за сериозни обвинения. Подобни неща подриват имиджа на ФИФА и на футбола като цяло”, каза Инфантино пред репортери в Малта.

 

В същото време УЕФА обяви, че ще проведе извънредни избори за шеф на организацията, ако Мишел Платини бъде избран за заместник на Сеп Блатер. Ако французинът напусне европейската централа и заеме поста президент на световния футбол, то в УЕФА ще насрочат извънреден конгрес преди европейското първенство догодина във Франция. “Обсъден е този въпрос. И ако се наложи, до Европейското първенство ще насрочим конгрес. По Устав ние се нуждаем от три месеца, за да организираме процедурата. Но този период може и да се съкрати”, коментира пред Ройтерс член на изпълкома.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване