09/19/15 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Гигантски соларни “лалета” ще произвеждат електричество в Етиопия

 Етиопия, която си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална държава до 2025 година, ще прибегне до използването на гигантски соларни лалета, за да постигне екологичната си цел, пише Discovery News. Страната си партнира с AORA Solar - технологична компания, която разработва соларно-хибридни системи, за създаване на електроцентрала от “цветя”. 
Съоръжението се състои от кули, заобиколени от полета от механизирани огледала, проследяващи движението на слънцето. Огледалата отразяват слънчевите лъчи към “чашката” на лалето. Интензивната светлина нагрява въздуха в чашката до екстремно високи температури, складираната вътре вода завира и получената пара задвижва турбина. 
Дори при липса на слънце, турбината може да функционира с алтернативно гориво, каквото е природния газ, за да произвежда електричество в непрекъснат цикъл и да поддържа стабилността на електрическата мрежа. Всяка електроцентрала има капацитет от 100 киловата, което е достатъчно за захранване на между 60 и 80 домакинства. 
AORA си сътрудничи и с два етиопски университета, за да помогне за развитието на образованието в областта на възобновяемата енергия. Инициативата включва инсталиране на соларно лале в кампусите на университетите и обслужване на местните общности чрез подобряване на съществущите технологии. 
Етиопия не е първата държава, която ще инсталира елегантните кули-лалета. Китай, Израел и Испания вече добиват енергия с такива електроцентрали. Има планове и за издигане на първата кула в САЩ - в Аризонския щатски университет. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване