09/19/15 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Киев забрани Берлускони заради бутилка вино

 Посещението на Силвио Берлускони миналата седмица в Крим в компанията на руския президент Владимир Путин може да му излезе много солено – излорадстваха вчера недолюбващите експремиера италиански медии. Не само защото Киев го сложи в един кюп с низвегнати от властите на Украйна журналисти като нашата депутатка Магдалена Ташева и тв репортерката Елена Йончева, забранявайки му да влиза в страната цели три години. По-лошото е, че Берлускони като нищо може да отнесе  няколко години украински затвор заради повдигнатото му от местната прокуратура обвинение „незаконно присвояване”, тоест
кражба на ценно  национално  наследство
Става дума за бутилка испанско вино от 1775 г., изпита с Путин в компанията на много, хубави и яки рускини!
Ако се вярва на вестниците в Рим и Милано, купонът се завихря в края на миналата седмица в прочутата винарска изба на полуостров Крим - „Масандра”. Преди това приятелите Силвио и Владимир поднасят цветя пред паметника на загиналите през
Кримската война от 1856 година
италиански войници, сражавали се на страната на Турция срещу Русия. Настроението на двамата известни политици след поклонението определено е добро и те се отправят към избата, където ги очаква нейният предимно женски персонал, начело с директорката Янина Павленко. Тя развежда гостите първо из подземията на избата - навремето там са отлежавали вината за трапезата на руските императори, след което ги кани на другарска почерпка. И в тяхна чест Янина отваря бутилка червено вино Jerez de la Frontera от 1775 г., донесено преди повече от два века в избата от нейния създател.
Приятелите си го пийват на сладка приказка, после следва жизнерадостна групова снимка на всички участници в купона пред входа на „Масандра”.
Да, но за прокуратурата в Киев, за която Крим продължава да си е украинска територия въпреки присъединяването на полуострова към Русия през март с референдум. Съответно гаврътнатото шише е скъпо историческо наследство не само защото цената му на международните аукциони е към 150 хиляди долара, а най-вече заради това, че то фигурирало в списъка с националните богатства на страната. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване