09/19/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Отказаха изследвания на 102 тежко болни деца

 На 102  деца с тежки генетични заболявания са били отказани важни изследвания. Те трябва да бъдат направени в Централната генетична лаборатория, съобщи вчера Иван Димитров, който е председател на Федерация „Български пациентски форум”.

 

Децата били вкарани в списък на чакащите. Причината за възникналия казус е, че лимитите за генетични изследвания, спуснати от НЗОК, са превишени и тя не плащала нито лев над тях.

 

Всяко забавяне на изследванията може да е фатално, тъй като без тях не може да се назначи лечението, което може да включва лекарства или венозни вливания на медикаменти. Освен това впоследствие когато болестта напредне, то ще излезе по-скъпо на касата.

 

Заради спуснатите лимити от март до края на юли болниците в страната са натрупали 31 млн. лв. неразплатени задължения към доставчици на лекарства, консумативи, храна и санитарни услуги, обяви пък вчера председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев на кръгла маса за здравната реформа, която се проведе в София. Според прогнозите на съсловната организация към края на 2015 година сумата ще удари 65 млн. лв. Междувременно от касата заявиха, че към края на юли не са били изплатени само 20 млн. лв. Според директори на болници обаче оттам не калкулират медикаментите, а само труда на медиците.

 

От Сдружението на частните болници твърдят, че 40 лечебни заведения са подготвили съдебни искове към НЗОК за неизплатените пари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване