09/20/15 18:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Задържане на резултата от предишните избори също ще е успех за ГЕРБ, смята Томислав Дончев


Въпреки високите цели на колегите от предизборния щаб, аз смятам, че за ГЕРБ ще бъде успех и ако задържи резултатите от предишните местни избори, каза днес по Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев. Той поясни, че това е така, защото властта изхабява.

В отговор на въпрос, Дончев подчерта, че при всички случаи, резултатът от местните избори е мерило за подкрепа и прогнозира, че ГЕРБ ще спечели десета изборна победа. "В местните избори има партийна емоция, но те са и мерило за свършената работа. В голяма степен, повечето наши кандидати от преди 4 години, свършиха много добри неща", обобщи вицепремиерът. Той подчерта, че купуването на гласове не е практика, която ГЕРБ ползва.

Слабото ляво дава шанс на популизма
Коментирайки ситуацията при конкурентите на ГЕРБ, Дончев посочи, че слабото ляво дава повече шанс на популизма. "За съжаление сега влиза омразата, не можем да се състезаваме кой ще мрази повече", смята вицепремиерът.

Що се отнася до "Реформаторския блок", Дончев посочи, че за тях е важно да се представят добре на изборите, за да докажат правото си на съществуване в политиката. "ДПС по традиция си взимат своето, на база на отличната организация", завърши политическият си анализ той.

Томислав Дончев посочи, че сегашното правителство е изправено пред тежко предизвикателство - да комбинира реформи и стабилност. Според него успехът на реформите на Ивайло Калфин се дължи на работата на всички министри от кабинета и депутати в парламента.

Противниците на реформата в здравната система са много
По повод промените в здравната система, Дончев изрази мнение, е Петър Москов е силно мотивиран да промени нещата, но там има много интереси, които са против промените.

"Съдебната реформа засяга много интереси, но не това е единствената причина да има повече разногласия. Едно от предизвикателства е обрастването с твърде много политически емоции. Притеснява ме, че се мисли че като приемем промените в конституцията и няколко закона, и до година, нещата ще си дойдат на място. Няма да стане за това кратко време и с магическа пръчка. Нужно е време и системни усилия, не само на политиците, а и обществена подкрепа", обобщи вицепремиерът.

Според Томислав Дончев отхвърлянето на антикорупционния закон е лош сигнал за хората в страната  и институциите навън. "Добрият сценарий беше, въпреки забележките, той да получи подкрепа на първо четене и после да се правят редакции. Така нямаше да де излъчи лош сигнал", смята той.

Не е лошо бизнесът да влезе в енергийните дружества
Томислав Дончев смята, че голяма част от исканията за промени в Закона за енергетиката, идващи от бизнеса, заслужават подкрепа. Като такива, той посочи публичността на хората, които притежават мощности.

"Ще консултираме как ще се случи в детайли влизането на бизнеса в енергийните дружества. Това не е задължително лошо. Ако има механизъм да гарантира, че няма да се влиза в конфликт на интереси", посочи вицепремиерът.

Той обаче изрази опасение, че има опасност при тази ситуация да се обостри напрежение то със синдикатите. "Нямам навик да работя и да взимам решения под натиск", каза Дончев в отговор на въпрос, дали промените в енергетиката не се правят под натиска на уличните протести. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване