09/20/15 14:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Първанов: Реформаторите искат да овладеят всички властови структури


В България сега има една политическа сила, която иска да овладее всички властови структури, заяви днес в Силистра лидерът на АБВ и партньор в управлението Георги Първанов. Става дума за реформаторите – това няма да допуснем, уточни той, цитиран от БНР.

Първанов за пореден път коментира отказът на партията му да подкрепи промените в Конституцията заради планираното разделение на Висшия съдебен съвет на квоти и най-вече разпределението на прокурорската квота на 6 на 6 - хора, излъчени от прокурорските среди и от Народното събрание.

"Това "6 на 6" освен, че противоречи на мнението на мнението на Венецианската комисия, това създава условия за блокиране на прокурорската колегия и за захлупването й и овладяването й от определена политическа сила", смята Георги Първанов.

Той отбеляза, че АБВ не е коалиционен съюзник, а е партньор в управлението "и то на ГЕРБ само, не на реформатори и патриоти". "Ние не сме се договаряли и не сме подписвали партньорско споразумение, което да разпределя при съдебната реформа прокурорската колегия в "6 на 6" т.е. ние имаме тук правото на самостоятелно мнение", отбеляза той.

Има теоретично възможност да коригираме, ако и другите направят това т.е. декларираме под някаква форма чрез акт на Парламента преди гласуването на конституционните промени, че ще отпадне тази точка за несправедливото и неработещото разпределение на прокурорската колегия, даде заявка Първанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване