09/20/15 17:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Румъния вдигна временни лагери и тренира за вълна имигранти


Властите в Румъния издигнаха два временни лагера за настаняване на имигранти в близост до границата със Сърбия. Освен това се провеждат учения за посрещане на имигрантска вълна, след като Унгария почти напълно затвори границите си за хилядите, идващи през Гърция, Македония и Сърбия, съобщи вътрешното министерство.

Огромното мнозинство искат да стигнат до Германия и страните от Северна Европа, бягайки от войни и бедност в Близкия изток, Азия и Африка. Но след като Германия възстанови граничния контрол, а Унгария издигна ограда по границата със Сърбия и пусна военни патрули, десетки хиляди се оказаха блокирани между Северна Сърбия, Хърватия, Унгария и Австрия.

"Макар Румъния да не изпитва в момента имиграционен натиск, тези действия са необходими, за да проверим капацитета си да реагираме на регионалната динамика", се казва в изявлението на зам.-министър Габриел Опрея.

Временните лагери са издигнати до селата Лунга и Стамора Моравите в окръг Тимиш. Властите тренират посрещане на имигрантите, регистрирани, снемане на отпечатъци, установяване на гражданство и самоличност и други процедури.

Румъния не е член на Шенгенското пространство и е длъжна да спазва изискванията на ЕС, но не и на споразумението за пресичане на границите без паспортни проверки, което е една от причините имигрантите да заобикалят страната. Друга причина е река Дунав, която действа като естествена преграда и ги кара да търсят други трасета.

През седмицата унгарският посланик в Будапеща бе извикан във външното министерство да даде обяснение по повод обещанието на премиера Виктор Орбан да разшири оградата и към границата с Румъния.

В събота външният министър Богдан Ауреску каза, че вдигането на огради е "аутистично и неприемливо". Унгарският му колега Петер Сиярто отвърна с острата забележка, че "бихме очаквали повече сдържаност от външен министър на правителство, на което премиерът е подсъдим". Виктор Понта бе обвинен в корупция и пране на пари и делото му трябва да започне в понеделник.

Австрия обаче изпитва съвсем реален имиграционен натиск в последните часове. След като в събота в страната през границата на източната провинция Бургенланд влязоха 10 500 души, в неделя броят им до ранния следобед надхвърли 10 700. В югоизточната провинция Щирия през границата със Словения за последните около 40 часа са влезли към 1000 имигранти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване