09/21/15 00:40
(http://pik.bg)

Икономист: Основните отрасли на България са в подем

Икономист: Основните отрасли на България са в подем

Докладът, изнесен от Световната банка, отчита, че преработващата промишленост, финансите, информационните и комуникационните технологии, както и търговията са отбелязали растеж на производителността в България, каза икономистът професор Андрей Захариев, предаде "Фокус". Той обясни, че това са отраслите, локомотиви на растежа в България. „Производителността, обаче, е съсредоточена в няколко региона, което само по себе си увеличава междурегионалните различия в България. Това вече е коментирано от редица експерти. Както през периода на по-бързия растеж до 2008 година, така и в годините след рецесията, повишаването на производителността в югозападния регион на България, в който е и нашата столица София, значително изпреварва повишаването във всички останали региони на страната”, каза икономистът.

„Тук можем да споменем няколко ключови, според доклада, изводи, а именно – по-големите предприятия показват по-добри резултати, в сравнение с по-малките предприятия, по отношение на производителността и заетостта. Друга интересна подробност е, че по-младите предприятия се представят по-добре от по-старите. Тоест те са по-гъвкави и имат нови идеи на предприемачите, които застават зад тях за позициониране на нови сектори и отрасли по пътя на растежа. Освен това те подкрепят като цяло пътя на сближаване”, анализира още икономистът професор Андрей Захариев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване