09/21/15 09:09
(http://pik.bg)

Кунева: България не отбелязва значителен напредък в борбата с корупцията

Кунева: България не отбелязва значителен напредък в борбата с корупцията

Това, което мога да направя е да продължа да обяснявам какво съдържа антикорупционния закон и да го сравнявам с други европейския практики. Не може да сме в един и същи съюз със страни, в които има почти нулева корупция и много силни институции, които да следят за това. България не отбелязва значителен напредък по тази тема. Това каза Меглена Кунев, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси в предаването „Здравей България” по Нова телевизия.

„Длъжна съм да предложа най-добрите практики и го направих. От тук нататък трябва да напрегнем сили и воля, за да може законът да стане факт. Това не е закон, който да се справя с абсолютно всички закони на корупцията”, посочи Кунева. По думите ѝ, този нормативен акт не трябва да бъде назоваван с общото понятие антикорупционен закон, а с пълното си наименование – Закон за превенция на корупцията по високите етажи на властта. „Антикорупционен закон е и Наказателния кодекс, където в голяма част от текстовете се говори точно за корупцията като престъпление. В Закона за обществените поръчки въпросът стои по същият начин. Законът просто следи дали декларациите, които подават заемащите висши държавни длъжности, съответстват на истината”, обясни още Меглена Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване