09/21/15 09:14
(http://pik.bg)

Речните нива ще останат без съществени изменения

Речните нива ще останат без съществени изменения

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на много места днес, главно в югозападната част от страната, ще има краткотрайни валежи. Очакваните количества в повечето райони са между 5 и 15 л/кв.м. Във вторник главно в Югозападна България ще има валежи, а в сряда на отделни места в източните и южните райони. Количествата – от 3-15 л/кв.м. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 19 до 8 ч. на 20 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 8 см до + 3 см
Черноморски басейн: без изменение
Източнобеломорски басейн: колебания от - 23 см до + 17 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 3 см до + 2 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се понижават или ще се останат без промяна. На 22 и 23 септември са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките във водосборите на горното течение на р. Росица (в поречието р. Янтра) и в горното течение на р. Осъм. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества ще бъдат под прага за внимание; водните количества във водосбора на р.Янтра ще бъдат под прага за внимание; моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че нивата ще останат без съществена промяна.
Черноморски басейн – нивата на реките днес и през следващите два дни ще останат без съществена промяна.
Източнобеломорски басейн – днес и през следващите два дни нивата на реките в по-голяма част от басейна ще останат без съществена промяна. На 22 септември в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките във водосборите в горното течение на р. Марица. Системата за ранно предупреждение МХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на река Черна при Смолян е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предупреждение вечерта на 23септември; водното количество на река Върбица при Златоград е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предупреждение в обедните часове на 23 септември. Водното количество на река Елбасан дере при Крумовград е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предупреждение в сутрешните часове на 23 септември.
Западнобеломорски басейн – от днес, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките във водосборите на долните течения на реките Струма и Места. На 22 и 23 септември са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата и на реките във водосбора на р. Джерман (в поречието р. Струма).
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване