09/21/15 10:09
(http://www.klassa.bg/)

СИРИЗА спечели изборите и ще продължи да управлява Гърция

 Крайно лявата партия СИРИЗА спечели предсрочните избори в Гърция и ще продължи да управлява страната, а основната опозиционна партия "Нова демокрация" призна загубата си. Партията на бившия премиер Алексис Ципрас печели за втори пореден път, след като през януари дойде на власт, а в началото на юли на референдум, предизвикан от самия него, гърците отхвърлиха спасителната програма на кредиторите на страната (месец по-късно Ципрас беше принуден да приеме още по-строги мерки заради опасността страната да бъде извадена от еврозоната).

По-голяма преднина от очакваната

При преброени близо 75% от протоколите СИРИЗА  получава 35.46%, а "Нова демокрация" – 28.27%, показват официалните данни на вътрешното министерство. Крайнодясната партия "Златна зора" получава 7%, а социалистическата ПАСОК – 6.37%.

Това означава, че в 300-местния парламент партията на Алексис Ципрас ще има 145 депутати, а консерваторите – 75 (според закона победителят получава допълнително 50 депутатски места). По този начин на Ципрас не му достига съвсем малко да получи мнозинство в парламента и да управлява самоястоятелно. Последните социологически прогнози преди вота в неделя сочеха много по-малка разлика между двете водещи партии – под 1 процентен пункт в полза на СИРИЗА, като едно от проучванията показваха лека преднина на "Нова демокрация".

Избирателната активност е намаляла в сравнение с последните парламентарни избори през януари. Сега в гласуването са участвали 54.4%, а в началото на годината 63.6% от имащите право на глас.

Вангелис Меймаракис, който оглави "Нова демокрация" след поражението на партията на референдума през лятото и оставката  на бившия премиер Андонис Самарас, не изчака крайните резултати, за да признае победата на Ципрас. "Данните от изборите изглежда сочат, че СИРИЗА и господин Ципрас водят. Поздравявам го и го призовавам да създаде бързо правителството, от което се нуждаем и да дойде с него в парламента", заяви той пред журналисти.

Коя ще е управляващата коалиция

Малко след обявяването на първите предварителни резултати Reuters съобщи, че СИРИЗА ще потърси сътрудничеството на бившия си коалиционен партньор "Независими гърци" за съставянето на новото коалиционно правителство. Резултатите засега показват, че двете партии ще имат общо 155 места в парламента -10 за дясната "Независими гърци", което би осигурило неголямо мнозинство на такава коалиция.
Няколко часа по-късно - в първата си реч след победата, Ципрас заяви пред свои поддържници, че СИРИЗА отново ще сформира коалиция с предишния си коалиционен партньор - "Независими гърци". "Утре ще запретнем ръкави и ще продължим да работим за една равноправна и силна Гърция", посочи Ципрас.
От своя страна лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос съобщи, че формацията е готова да участва в коалиционно правителство с победителя в изборите - СИРИЗА. "От утре сутринта с Алексис Ципрас като премиер ние ще пристъпим към съставяне на правителство", посочи Каменос.

Споразумението с кредиторите ще се изпълнява

Още преди изборите анализаторите бяха единодушни, че който и да ги спечели,  ще трябва да изпълнява подписаното от Ципрас споразумение с кредиторите, тъй като в противен случай страната е заплашена от излизане от еврозоната и разразстване на икономическата криза. В първите часове след края на изборите СИРИЗА обяви, че ще приложи споразумението, което договори преди това с кредиторите от ЕС.
"Това ще бъде правителство с четиригодишен мандат и силно парламентарно мнозинство, което ще приложи програмата, която обеща", заяви говорителят на партията Олга Геровасили, цитирана от Reuters. "То ще продължи трудните преговори с кредиторите, осъзнавайки, че това е началото на битката", добави тя.

Новото правителство няма време за губене, защото кредиторите очакват следващия месец да се направи първия преглед на изпълнението на приетите от предишния парламент в Атина реформи. Това е част от условията на третия спасителен пакет за Атина на стойност 86 млрд. евро, договорен през лятото. Освен това кабинетът трябва да подготви бюджета на страната за 2016 г., да вдигне редица данъци, да започне пенсионна реформа, да ускори приватизацията и да приключи програмата за рекапитализация на банките, отбелязва AFP.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване