09/21/15 14:55
(http://pik.bg)

София отбеляза Международния ден на мира

София отбеляза Международния ден на мира

Граждани специално се събраха днес пред паметника на Незнайния воин, за да отбележат Международния ден на мира.

На отбелязването бяха и представители на военно патриотичните съюзи, и беше прочетено обръщение на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по повод Световния ден на мира. На паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя. В обръщението си Бан Ки Мун подчертава, че тази година отбелязването на деня на мира е само три дни преди откриването на срещата на високо равнище в ООН, когато ще се приемат Целите за устойчиво развитие и ще се отбележат официално 70 години от създаването на ООН.

Работата на ООН нямаше да бъде възможна без партньорствата между правителствата, гражданското общество, частния сектор и многобройните граждански групи и неправителствени организации. Точно това прави сполучлив избора на тазгодишната тема на Международния ден на мира: „Партньорство за мир – достоен живот за всички”, заявява Бан Ки Мун.

Дружеството за Обединените нации в България се обръща към членовете си и към съмишлениците си с призива да отбележат този ден, всеки със своята мисъл и със своето действие, и да приемат символично близостта на датата 21 септември с тази на деня на нашата независимост.

Битката за свобода винаги е била и битка за устойчив мир. В днешния ден на глобални предизвикателства е битка на всеки от нас – битка за мирно и устойчиво развитие на планетата ни. Тази година Международният ден на мира се отбелязва във време на смъртоносни и дестабилизиращи конфликти в целия свят.

Вместо да изпадаме в отчаяние, ние сме длъжни да поемем колективна отговорност, за да поискаме да сложим край на царящата в света жестокост и безнаказаност, подчертава Бан Ки Мун. Аз призовавам всички воюващи страни да положат оръжията и да спазват глобален режим на прекратяване на огъня. На тях аз казвам: спрете убийствата и разрушенията и създайте условия за траен мир. Макар че изглежда безнадеждно отдалечена, мечтата за мир пулсира в живота на хората навсякъде.

Няма група, по-готова да съдейства за осъществяването на тази мечта, от днешните млади хора. Те принадлежат към най-многочисленото в историята на човечеството младо поколение, което е много по-съзнателно и сплотено. Аз призовавам всички правителства да инвестират повече в реализирането на потенциално значимия принос на младите миротворци на света. Едновременно с това е необходимо да мобилизираме всички партньори, които споделят целта да постигнем мир. Всички неправителствени организации, верски групи и корпорации, са призовани да изиграят определена роля за постигане на социален прогрес, за защита на околната среда и за създаване на по-справедлив, стабилен и сигурен свят. За важността на това сътрудничество свидетелства темата на Международния ден:

„Партньорство за мир – достойнство за всички”, заявява още генералният секретар на ООН. Днес ние живеем в тревожно време, но пред нас има и големи перспективи. След няколко дни лидерите на страните от целия свят ще се съберат в Организацията на Обединените нации, за да приемат програмата за периода до 2030 г. – 15-годишен план за постигане на устойчиво развитие. Тя е от голямо значение, защото това ще се сложи началото на достоен живот за всички, когато бедността ще е в историята, а мирът ще е от първостепенно значение. В Международния ден на мира, когато отбелязваме и 70 години от създаването на ООН, нека използваме възможността да постигнем целта, за която организацията беше създадена – да избавим бъдещите поколения от бедствията на войната, допълва още Бан Ки Мун. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване