09/21/15 00:50
(http://pik.bg)

Станимир Хасърджиев: Имаме голям проблем с пет и шествалентните ваксини

Станимир Хасърджиев: Имаме голям проблем с пет и шествалентните ваксини

През последните години обаче имаме сериозен проблем с т.нар. пет- и шествалентни ваксини. Осигурени са количества, които ще ни бъдат предоставени от турското правителство за тази година, казва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, предаде "Фокус".„Министерство на здравеопазването положи огромни усилия”, добави д-р Хасърджиев. Той посочи, че заради факта, че България е член на ЕС и повечето от големите фармацевтични производители на ваксини присъстват в страната, са единични случаите, в които има забавяния, за които има липса на определени ваксини. 

Според него хората дори не осъзнават колко е сложно и сериозно да се подсигурят всички необходими ваксини за българските деца напълно безплатно от правителството, лекарите и фармацевтичните компании. „Сложен процес е и досега сме се справяли добре, но възникват и такива проблеми, при които България е наистина безсилна да се справи сама, защото и световните производствени мощности са напълно натоварени като капацитет”, заяви Хасърджиев. 

„Призовавам хората да се възползват максимално от това, което държавата им е осигурила, защото има хора по света, които се молят и се чудят от къде да намерят ваксини, за да спасят децата си”, подчерта той. Хасърджиев изрази надежда, че родителите ще бъдат по-отговорни към себе си и към собствените си деца. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване