09/21/15 10:37
(http://pik.bg)

Съветникът на Борисов: Няма сериозна опасност в близките дни да има натиск върху границата с Турция

Съветникът на Борисов: Няма сериозна опасност в близките дни да има натиск върху границата с Турция

Онези бежанци, които бяха близо до нашата граница са били убедени да се върнат в лагерите, от които са излезли. Затова няма сериозна опасност в близките дни да има натиск върху държавната ни граница с Република Турция. Това каза за Би Ти Ви ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната и съветник на премиера Бойко Борисов във връзка със засиления бежанския поток и положението на българо-турската граница. „В Турция има 1 700 070 бежанци според последните данни на Агенцията за бежанците, въпросът е там, че те се надяват да получат подкрепа от страна на ЕС за изхранването на тези бежанци, които са на тяхна територия”, каза той. Ген. Ангелов каза още, че според изявленията на Ахмет Давутоглу, министър на външните работи на Турция, страната има готовност да изпраща със самолети, които да превозят бежанците до други точки, но по думите на Ангелов, турският министър на външните работи не смята, че тези бежанци трябва да преминат в България и след това в останалите държави.

На въпрос дали Турция изпраща сигнал до ЕС, че ако отворят границата си ще ни залее бежански поток ген. Аню Ангелов каза: „Това е риск, който трябва да се отчита и той се отчита и от българското правителство. Рискът преминава в заплаха, а заплахата в опасност.” По думите му, обаче нямаме поводи да считаме, че Турция би отворила границата си по този начин. „Миналата седмица беше издадена заповед, с която се утвърди един специален план за усилване на охраната по българските граници. Според изявленията от вчера на министъра на отбраната към момента 111 военнослужещи пазят границите. Те са основно за логистична поддръжка, като имат готовност да построят конкретни пунктове за регистрация и да охраняват границите, заедно с „Гранична полиция ”, обясни ген. Аню Ангелов. На въпрос какъв сигнал трябва да даде Европа, той каза: „Ето това е най-трудното, което Европа все още не успява да направи. Европа или дава противоречиви сигнали”, обясни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване