09/21/15 00:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Ципрас: Гърците днес са символ на съпротивата


Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА заяви в неделя вечерта пред ликуващите си съпартийци, че изборната победа на парламентарния вот дава нов и силен 4-годишен мандат.

"В днешна Европа гръцкият народ и Гърция са синоним на съпротива и достойнство и тази борба ще продължим заедно за още 4 години. Предстоятни трудности, но вече сме стъпили на солидна основа. Няма да се съвземем от тази битка с някакви магии, а със здрава работа", цитира думите му "Ройтерс".

Убедителната победа с преднина от повече от 7 пункта е донякъде изненадваща на фона на бъркотията, която СИРИЗА създаде в гръцката политика и икономика, налагането на банкови и капиталови ограничения и приемането на още по-строги изисквания за трети помощен пакет.



Йерун Дейселблум, председателят на групата на финансовите министри на еврозоната, поздрави новоизбрания премиер на страната и добави, че очаква бързо сглобяване на ново правителство, за да работи с Гърция за прилагане на "амбициозните реформи".

При преброени почти 75% от гласовете СИРИЗА получава 35.46 % при избирателна активност малко над 56%. Заедно с бонуса от 50 депутати за победителя в изборите, радикалната левица ще има 145 народни представители.

Опозиционната "Нова демокрация", която вече призна поражението си, има 28.27 %, или 75 депутати - това съотношение не се е променило през последните часове и едва ли ще има размествания до обявяване на 100% преброени гласове.

Трети са крайните националисти от "Златна зора" (7% и 19 депутати), следвани от ПАСОК (6.37 % и 17 депутати), комунистите (5.48 % и 14 депутати), центристката "Потами" (4.02% и 11 депутати), "Независими гърци" (3.65 % и 10 депутати) и Центристкият съюз (2.85 % и 9 депутати). Отцепниците от СИРИЗА в новата партия "Народно единство" не успяват да подобрят резултата си над 2.85 % и остават под прага от 3% за попадане в парламента.

Това означава, че Гърция може да бъде управлявана от същата двупартийна коалиция, сформирана след вота от 25 януари (СИРИЗА и "Независими гърци"), но вече без бунтарите от крайно лявото крило в партията на Ципрас. "Още утре се сформираме правителство с Ципрас", каза лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос. От проевропейската партия "Потами" заявиха, че няма да участват в коалиция, в която реално няма да могат да влияят върху решенията.



С удържането на популярността на СИРИЗА дори след раздялата с шумната лява фракция, премиерът се затвърди като единственият голям политически играч в гръцката политика, но това в значителна степен се дължи на некомпетентността на опонентите му коментира Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence.

Той прогнозира, че "Нова демокрация" ще навлезе в още по-критични за нея времена, избор на нов лидер в началото на 2016г. и невъзможност да окаже значителна съпротива на новата власт още от самото начало на парламента. Вероятно през същия процес ще трябва да минат и центристите от младата партия "Потами", за които прогнозите даваха по-оптимистични резултати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване