09/22/15 10:20
(http://www.klassa.bg/)

1700 руски войници в Сирия

 

Засякоха бомбардировачи Су-24 в района на Хомс

В сирийския пристанищен град Тартус са разположени 1700 руски военни специалисти, които са организирали пункт за материално-техническо обезпечаване на Военно-морския флот на Русия. Това съобщи в. „Комерсант“, позовавайки се на сведения на наемен войник, който е дислоциран в споменатия град.

„Военните изграждат и охраняват обекта, престроявайки кея“, обяснява войникът. В същото време той твърди пред изданието, че „в последно време Кремъл действително засилва присъствието си в Сирия“, уточнявайки, че в началото на конфликта руските военни в Тартус са били едва няколко. Пожелалият анонимност събеседник на „Комерсант“ смята още, че Генералният щаб наистина има планове да развива този пункт, но това не било свързано с пълномащабна военна намеса. По данни на войника, който е на договор в армията, ротацията на командированите в арабската република ставала на всеки 3 месеца. Като доказателство на думите на боеца изданието посочва, че много военнослужещи сами пускат в социалните мрежи свои снимки от Сирия и обозначават мястото, в което се намират. Източник на вестника от Генщаба потвърди, че модернизирането на обект в Тартус не е свързано готвещи се бойни действия. „Просто така там ще могат да се приемат едновременно кораби от първи и от втори ранг от състава на руската средиземноморска група“, уточняват от командването на армията.

В същото време стана ясно, че Кремъл ще разгледа възможността за участие на руски военни в операции срещу Ислямска държава, ако постъпи съответното искане от Дамаск, пише Утро.ру. За това заяви прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, но уточни, че по този въпрос е трудно да се говори хипотетично. Така говорителят на Кремъл коментира заявлението на сирийския външен министър Валид Муалем, че „Дамаск ще поиска от руските въоръжени сили да воюват на страната на сирийската армия, ако възникне необходимост“.

Междувременно бойци от „Сирийската свободна армия“ пуснаха в YouTube видеозапис, на който се вижда, че в района на провинция Хомс прелитат военни самолети с окраска, характерна за руските военно-въздушни сили. Лента.ру съобщава, че става дума за веонно-транспортен самолет Ил-76, съпровождан от 4 бомбардировача Су-24. Агенциите обаче уточняват, че на записа не се виждат опознавателни знаци на машините. В региона същите самолети са на въоръжение в сирийската и иранската армия, но те имат съвсем друга окраска.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване