09/22/15 09:28
(http://pik.bg)

Директорът на НИМ: Независимостта превръща България в самостоятелна държава на световния политически подиум

Директорът на НИМ: Независимостта превръща България в самостоятелна държава на световния политически подиум

Независимо от леки вглеждания встрани, всички правителства след освобождението, следват политиката на идентифициране на България като самостоятелна държава на европейския и световен политически подиум. Това каза за „Фокус” доц. Соня Пенкова, историк и директор на Националния исторически музей, по повод на 22 септември, денят на българската независимост.

Доц. Пенкова анализира конкретната дата 22 септември, на която във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт васалните връзки на османската империя са отхвърлени и Княжество България се превръща в независима държава. „Бих казала, че на 22 септември 1908г. България все още не се превръща в независима държава, а започва един труден път по признаване на обявената независимост. След подписването на няколко двустранни протокола и уреждане на финансови проблеми, тази независимост е призната от европейските сили през месец април на 1909 година и става факт”, посочи доц. Пенкова.

„До независимостта се стига благодарение на правилната и последователна външна политика на поредица български правителства”, допълни още тя. По думите ѝ, за важността на това историческо събитие говори и фактът, че най-високото държавно отличие в Княжество България, орденът „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий”, е учреден именно по повод на постигнатата независимост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване