09/22/15 17:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Европейският бюджет е твърде малък, за да се справим с бежанците, обяви Юнкер


"Трябва да се възползваме от европейския бюджет, за да се справим с бежанците", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Историята ще ни търси сметка. Виждаме страни, които затварят границите си, но да затвориш границата не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната и е прекосил Средиземно море с гумена лодка, една ограда няма да го спре. Искам от европейските граждани солидарност към избягалите от домовете си", призова председателят по време на пресконференция, посветена на европейския бюджет.

"Държавите членки най-сетне приеха да преместят 40 хил. В съседство външните министри обсъждат преместването на още 120 000 души. Но изпълнението на законовите ни задължения има и финансова страна", добави Юнкер. 

На фона на имигрантската криза беше направено предложението държавите от ЕС, които откажат да приемат преместени от Италия, Унгария и Гърция, да плащат финансова санкция на Брюксел, състояща се от 0.002% от БВП на съответната страна.

Разпределението на 120 хил. бежанци и възможните алтернативи на задължителните квоти за прием на имигранти в момента се обсъждат на извънредна среща на Съвета на вътрешните министри на ЕС в навечерието на срещата на най-високо равнище в сряда.

Следва да влагаме повече средства във Фронтекс и съседните държави на ЕС, подложени на значителен натиск. Трябва да защитим думите си с пари. Предложих и създаването на доверителен фонд, който да бъде финансова основа за миграционния пакет, съобщи още Юнкер. Той заяви и че предстои да бъдат направени стъпки за създаването на служба за охрана на европейските сухопътни граници и за това ще трябват средства.

"Не искам просто да ни се подпише празен чек, но ще бъдат необходими средства. Европейският бюджет е малък", подчерта председателят на Европейската комисия. "Смешно е за едва 120 хил. души да се пазарим", добави той, като даде пример за това колко по-значима част от населението на съседните на Сирия страни са бежанците, които в момента приютяват.

Председателят на еврокомисията посочи, че е нужен по-добър бюджет,  в който всяко евро да свърши работа. Той се възпротиви и на "прекалената бюрокрация" и призова да се търси баланс между отчетността и резултатността. 

"Трябва да мобилизираме бюджета на ЕС, но за решаването на кризата ще бъдат необходими и усилия от националния бюджет на държавите в ЕС", потвърди финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който също взе участие в обсъждането на бюджета. 

По думите на Шойбле основна цел за ЕС на фона на кризата трябва да бъде гарантирането на мирна перспектива за държавите във война, където в момента няма никакви перспективи за гражданите. "Трябва да се възползваме от момента на преглед на многогодишната финансова рамка и да търсим по-последователни решения. Трябва да убедим хората, че европейските средства се изразходват така, че да донесе полза за гражданите", коментира още германският финансов министър.

Той обясни, че настоящият бюджет на ЕС е базиран на исторически избори и национални приоритети, но не и на европейски политики.

Конференцията на високо ниво се проведе с участието на зам.-председателите на Европейската комисия Кристалина Георгиева, Марош Шефчович и членовете на комисията "Юнкер" Мариане Тисен, Фил Хоган, Корина Крецу и Карлос Моедас.

"Нуждите ни растат, а ресурсите - не. Единственият начин да разрешим този проблем - повече търсене и по-малко пари, е да подобрим драстично ефективността на използването на парите ни", заяви по време на конференцията Кристалина Георгиева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване