09/22/15 10:38
(http://pik.bg)

Историк: Независимостта на България е стремеж да се опазят националните интереси и достойнство

Историк: Независимостта на България е стремеж да се опазят националните интереси и достойнство

Независимостта на България е стремеж да се опазят собствените национални интереси и достойнство. Това каза за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов.

„Идеята за независимост съществува още след Освобождението, а събитията от 1908 година показват голямата политическа воля на тогавашните държавници и на правителството на Александър Малинов”, каза още проф. Павлов.

„Многократно български политици и български държавници са разглеждали възможността да се обяви независимост. Това, което е станало през септември 1908 година, от днешна гледна точка показва една трезва оценка на ситуацията и доста голяма доза политическа воля. Освен цар Фердинанд трябва да отчитаме ролята и на правителството и особено на министър-председателя. В някои отношения министър-председателят Александър Малинов и неговите министри са дори по-активни от цар Фердинанд и дори в някакъв смисъл по-смели“, коментира още проф. Павлов. Според него самият кабинет на Демократическата партия още през януари 1908 година е имал амбиции да обяви независимост. „Това се дължи не просто на някакво самоцелно действие или само на обективните причини, които са налагали да се предприеме подобна стъпка, но и поради промените в самата Османска империя”, допълни историкът.


Проф. Пламен Павлов каза още, че българското общество е успяло да създаде изключителни държавници и ярки имена в българския политически елит. Според него 107 години след обявяването на Независимостта днес България има своето достойно място като равноправен член на ЕС и НАТО. „Това по никакъв начин не означава отказ от независимост или подчинение на външни фактори”, каза още проф. Павлов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване