09/22/15 19:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Министрите на вътрешните работи на ЕС се споразумяха за квотите за бежанци (допълнена)


Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение "с голямо мнозинство" за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от Франс прес и БТА.

"Решението за пренастаняването на 120 000 души бе прието с голямо мнозинство от страните членки", съобщи люксембургското председателство в "Туитър".

Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в "Туитър", че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала.

По-рано днес Прага предупреди, че ако дори и да бъде приет, планът за разпределяне на бежанците няма да проработи.

"Скоро ще осъзнаем, че царят е гол. Днес здравият разум загуби", отбеляза Хованец.

На свой ред премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че докато той е министър-председател, страната му няма да прилага системата с квотите за мигрантите.

Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов заяви, че планът е бил одобрен с голямо мнозинство. "Това решение е свидетелство за способността на Европа да поема отговорност и да върви напред".

Представител на една от страните, противопоставили се на решението, обаче заяви, че работната атмосфера е била "ужасна", и добави: "Това е лош ден за Европа".

Тази година половин милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Азия и Африка, потърсиха убежище в Европа. Това предизвика спорове между страните членки за връщане на граничния контрол и взаимно прехвърляне на вината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване