09/22/15 17:35
(http://www.dnevnik.bg/)

ОИСР: Големите страни трябва да намалят субсидиите за изкопаеми горива


Големите държави се бавят "тревожно дълго" с намаляването на субсидиите за изкопаеми горива, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от "Ройтерс".

През 2009 г. държавите - членки на организацията, се споразумяха постепенно да премахнат неефективните помощи за горивата.

Намаляването на субсидиите за нефт, газ и въглища ще намали замърсяването на въздуха, ще спести средства и ще улесни прехода към "зелени" източници на енергия, заявяват от ОИСР преди срещата на върха на ООН в Париж. Този декември правителствата от цял свят ще се срещнат във френската столица, за да изготвят ново глобално споразумение за въглеродните емисии след 2020 г., когато ще приключат текущите ангажименти. Мероприятието в Париж се смята за последен шанс светът да изпълни препоръките на учените и да намали въглеродните емисии, като се избегнат опасни нива на климатичните промени.

По оценки на ОИСР годишните субсидии за изкопаемите горива в периода 2010 - 2014 г. възлизат на 160 - 200 милиарда долара сред 34-те страни - членки на организацията, плюс Китай, Индия, Бразилия, Русия, Индонезия и Република Южна Африка.

Организацията посочва, че въпреки всичко се наблюдава тенденция за ограничаване на подпомагането, което е достигнало своя връх два пъти – през 2008 г. и в периода 2011-2012 г. Като пример за скорошни реформи в сектора ОИСР посочва намалените субсидии за дизел и бензин в Мексико и Индия. Според организацията ниските цени на петрола би трябвало да улеснят премахването на субсидирането, което става най-често през националните бюджети.

Според неправителствената екологична организация "Грийнпийс" през 2050 г. светът ще може да премине  100% към енергия от възобновяеми източници. В свой активистите за по-чиста природа посочват, че инвестиции в размер на 1 трилион долара в сектора ще бъдат компенсирани от спестявания на обща стойност 1.07 трилиона долара. В частност това се дължи на факта, че след създаването на инфраструктура при енергията, добита от слънчева светлина или вятър, няма разходи за гориво – за разлика от изкопаемите горива, обяснява "Грийнпийс".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване