09/22/15 16:30
(http://pik.bg)

ПИК TV: Археологическа находка в двора на училище в с. Каменово

ПИК TV: Археологическа находка в двора на училище в с. Каменово

Екип археолози разкриха четири гроба в плитък некропол, разположен в двора на запустялото училище в Каменово, община Кубрат. Единото от погребенията е на дете. Датирани са на 4000- 4500 години п.н.е. Разкопките са започнали преди седмица и ще приключат след седмица.

Ръководители са Явор Бояджиев от НАИМ и Димитър Чернаков от русенския археологически музей, а заместник е Дилен Дилов от разградския музей. Погребаните са свити, вероятно в ембрионална или молитвена поза, с дарове- съдове и сечива, а в детския гроб са намерени мъниста от мида спондилос, която вероятно е доставена от Средиземноморието.

Антропологично телата са били със среден ръст, около 165-167 см., характерен за времето преди акселерацията, предстои тяхното изследване в специализирана лаборатория.В двора се намира и голяма работилница за кремъчни сечива, с които се е извършвала търговия. В района е находището с най-качествения кремък, ободобен на стомана от Бояджиев, чието находище е около с. Равно. От лудогорски кремък са се изработвали сечива, изнасяни в различни части на Европа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване