09/22/15 11:11
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ ще спечели 8 от кметовете в 10-те най-големи общини и 35% от общинските съветници

 2,5 до 3 млн. ще отидат до урните на 25 октомври

- Колко ще струва преброяването на бюлетините от вота на 25 октомври, г-н Константинов? По-скъпо ли ще излезе, или по-евтино?

- Сумата ще бъде обсъждана допълнително, затова не искам да се ангажирам с конкретно число, нямам и право. Но

ще излезе

по-скъпо,

защото има доста повече работа. Както знаете, на някои места се гласува с до 5 бюлетини и освен това за първи път има преференции за общинските съвети. Ще се обработят 65 хиляди протокола, което е 4-5 пъти над обичайното. И това, разбира се, струва пари.

- Може ли по-висока активност да затрудни изборния процес - 100 секунди средно отивали за гласуване по наши изчисления, а както сам казахте на места хората трябва да избират с до 5 бюлетини?

- По-високата активност може само да бъде приветствана, не трябва да се страхуваме от нея. В Изборния кодекс е предвидено удължаване на изборния ден и съм убеден, че нищо особено няма да се случи.

Искам само да припомня на читателите на “24 часа”, че вече два пъти правим избори 2 в 1. Първият път беше през 1991 г., а вторият - през 2011 г. Тогава всички се справиха много добре, ще се справим и сега.

- НС не пипна правилото за валидност на референдума до урните да отидат колкото гласувалите на последните парламентарни избори. Това проваля ли го?

- Само да припомня - на последните парламентарни избори гласуваха малко над 3,5 млн. българи. Но референдумът не може да стигне това сакрално число.

На изборите след месец и нещо ще гласуват между 2,5 и 3 млн. души. Това не проваля референдума, резултатът от него обаче би трябвало да има задължителна сила, ако е валиден.

- 30 партии ще агитират за електронното гласуване, 16 - против. Ще го бъде ли?

- Рано или късно ще има гласуване по интернет. Нищо не пречи предложение за електронно гласуване в интернет да бъде внесено и от когото и да е от 240-те депутати. За това не се искат някакви тежки промени. Впрочем такова предложение имаше през 2011 г., но тогава въпросът отпадна. В момента нито един депутат не е подновил предложението. Въпросът за референдума не е лош, но просто няма смисъл от него. Електронното гласуване и въвеждането му не е въпрос от порядъка на този да излезе ли България от НАТО, или не, и в този смисъл не изисква референдум.

- Не са ли много рисковете за честността на вота, ако въведем електронно гласуване?

- Рискове, естествено, има. И сред тях основният е, че може да се увеличи контролираният вот. Има и технически проблеми, но щом е решено, че използването на електронното банкиране е достатъчно сигурно, значи същата сигурност може да осигурим и за електронното гласуване. Освен това разумното предложение за такъв вид гласуване по интернет е да приключи 24 часа преди изборния ден. Така че, ако се появят някакви проблеми, ако системата гръмне, хората да имат възможност да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина. Такава възможност ще инвалидизира вота им по интернет, ако е подаден.

- Колко ще е купеният вот - наблюдатели очакват да стигне 33%, реалистично ли е?

- Ами вижте, общо взето купените гласове винаги ги докарват докъм 200 000 на всеки избори, така че, ако гласуват малко над 2 млн. българи,

купеният вот

по-скоро ще

достигне 10% Струва ми се нереалистично 30 и нагоре процента да стигне. Е, не са толкова циганите в България, извинявайте!....

- Как ще се раздели циганският вот?

- Циганският вот се разпределя много справедливо: който плаща повече пари, получава повече цигански вот.

Но почти всички партии си купуват. Правени са изследвания и оттам знам - вземат се някакви секции в циганските махали. Ако преди 5 г. там са гласували за партията Х, на следващите избори там гласуват за партията Y, на още по-следващите - за партията Z. Различни хора си плащат и си пазаруват от тях гласове. Разбира се, циганите не са прости хора, аз не ги подценявам.

- Какъв дял от всички населени места са тези като село Сладкодум - с 2-ма жители, но по списъци почти 200 са с постоянен адрес? Как ще се процедира с тях?

- Ние, българите, в този случай отбелязахме абсолютен рекорд, който със сигурност ще бъде отбелязан в “Гинес”. В село с един избирател ще гласува един избирател, при това за себе си. Защото няма кой друг да гласува. Така у нас кмет ще се избира с един-единствен глас - собствения на кандидата. При това победата му ще бъде със 100% от гласовете...И забележете, тъй като нула избиратели няма как да гласуват, очевидно рекордът е 1 избирател. Нашият е абсолютен световен рекорд на всички времена.

- Колко такива населени места има у нас?

- Знам много с по 2-3-ма жители. И те са близо до рекорда на село Сладкодум. Но

нормата 100

избиратели с

постоянен адрес

може да

кандидатства

в “Гинес” за

скудоумие

А в село Сладкодум са 200, но в него живее само един с изборни права... Проблемът е, че ако не гласува за себе си и не бъде избран кмет на селото, ще трябва да правим нови избори. Защото, ако се чете внимателно законът, когато няма избран кмет, правилото е да се правят нови избори... И ако този един жител откаже да гласува за себе си примерно, ние всяка седмица ще правим избори. И цялата изборна комисия ще го чака. В такива населени места да си полуидиот не работи. Трябва да си пълен идиот.

- Анализатори очакват победа за ГЕРБ в големите градове, по-слабо представяне за БСП и победа на ДПС в традиционните общини. Очаквате ли тази “формула” да се промени?

- Не. От десетте най-големи български общини, ГЕРБ най-вероятно ще спечели 7, а може и 8 кметове. А от общинските съветници управляващата партия ще вземе около 35 на сто. ДПС също ще си вземе своето. А

БСП от големите

градове може да

не вземе нищо

Но аз лично пожелавам на ГЕРБ да няма тотална победа.

- Защо?

- Защото тоталната победа е вредна. Просто хората се самозабравят. Затова, за да е в добро здраве партията ГЕРБ, им пожелавам да спечелят умерена победа.

- Какъв знак ще дадат местните избори за следващ парламентарен вот?

- Никакъв знак не могат да дадат. Това са местни избори, всички ще се обявят за победители, така че...

- Очаквате ли другата есен избори 2 в 1?

- Не ги изключвам, всичко е възможно. По света може да настанат такива турбуленции, че нашите избори ще изглеждат последна грижа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване