09/22/15 16:22
(http://pik.bg)

Проф. Николай Овчаров: Чрез Перперикон хората видяха как културният туризъм може да носи пари на населението

Проф. Николай Овчаров: Чрез Перперикон хората видяха как културният туризъм може да носи пари на населението

Чрез Перперикон хората в Източните Родопи видяха как културният туризъм може да носи пари на населението. Това каза археологът проф. Николай Овчаров за агенция "Фокус".

„Само парите от входните такси за тази година се надяваме да наближат четвърт милион лева. Като сложим и приходите от хотели, ресторанти и т.н., говорим за милиони. В Източните Родопи се случи това, което толкова много искаха туроператорите в цялата страна – развитието на културния туризъм”, коментира проф. Овчаров.

По думите му, Перперикон, заедно с Царевец са най-посещаваните археологически обекти в страната.

„Това се дължи не само на нашите разкопки, но и на община Кърджали, която само в последните години успя да спечели около 5 милиона лева по различни европейски програми. Благодарение на това по западната част на Перперикон туристите се движат по специални пътеки, от които се вижда всичко от високо. До тях пък се достига по алеи и стълбища, въобще това е един грандиозен парк”, заяви проф. Овчаров.

„Надяваме се по новата европейска програма за периода 2014-2020 година да спечелим необходимите пари, за да бъде направена същата мрежа, която имаме по западната част и от Изток”, допълни той.

„Това са неща, които са предизвикателства за нас. Убеден съм, че те ще се случат, още повече, че работим прекрасно с община Кърджали”, отбеляза проф. Овчаров. Той допълни, че който и да бъде кметът на Кърджали, Перперикон няма да бъде изоставен, защото се е превърнал в емблема на Източните Родопи.

„Той е емблема и на България, но хората в Източните Родопи разбраха буквално как културният туризъм може да носи пари на населението”, каза още проф. Овчаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване