09/22/15 14:25
(http://pik.bg)

Цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., на крушите двойно

Цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., на крушите двойно

В момента цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., в зависимост от качеството и сорта. Това каза за „Фокус” Д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив.

„След като ябълката бъде съхранена в хладилни камери, цената ще се вдигне”, посочи Гандев.


„Крушата традиционно държи по-висока цена от ябълката, почти двойна. Тя има по-високи цени, но все пак в България има не повече от 2-3 хил. дка. В близкото минало в страната имаше над 100 хил. дка”, заяви д-р Стефан Гандев. Той посочи, че по време на беритбата плодовете имат най-ниска цена.
Директорът на Института по овощарство обясни, че има голям внос от Полша на много качествена ябълка, субсидирана от полското правителство, която влиза в България на много ниска цена и поради тази причина не се очаква голям скок в цените.


„Осъществява се внос от страни като Белгия, Италия на качествени крушови плодове. Нашето крушово производство не е в състояние да задоволи пазара, то е просто едно екзотично производство. Крушовата култура все повече ще намалява площите”, отбеляза д-р Гандев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване