09/23/15 08:08
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Пионтковски​: Путин е готов на всичко, за да избегне съдбата на Кадафи

 В момента Русия е в процес на икономическо и демографско поглъщане от Китай

Всички амбициозни планове за създаването на "Руски свят", "Новорусия" се провалиха гръмко, казва известният политологпред kasparov.ru

 

- Господин Пионтковски, все по-очевидни са фактите за руско военно присъствие в Сирия. Путин вече заяви, че Москва няма да направи никакви отстъпки в стратегически важните за нея сфери и ще продължава опитите да принуди ключовите международни играчи - САЩ и ЕС, да се съобразяват с това, защото, според него, ще настъпи хаос. Намесата в Сирия означава ли практическо приложение на заплахата на руския президент?

- Изпращането на войски в Сирия е многопланова и, според мен, катастрофална за Русия акция. Фактът, че Белият дом я нарече контрапродуктивна и дестабилизираща, вече говори за неуспех, защото целта на Путин беше да представи военната помощ за Башар Асад като руски принос в борбата с "Ислямска държава".

Действително става дума за прехвърляне на руски военни специалисти, включително на военни пилоти, във военната база близо до Дамаск за участие в операции срещу всички въоръжени групировки, воюващи против сирийското правителство, а не само срещу ИД. Основната задача е да бъде спасен сирийският диктатор.

Самият начин, по който са разположени руските бази - в района на алауитския анклав, говори за това, че Русия има намерение да помогне на Асад да унищожи противниците си, включително и на бойците на ИД. Трябва да отбележим, че независимо от това, че Асад воюва с джихадистите, той има твърде странни отношения с тази организация.

Действията на Путин имат многопланов характер. Те могат да бъда определени и като част от PR акция по подготовката на изказването на Путин пред Общото събрание на ООН, където той би искал да се покаже като готов за сътрудничество със Запад, готов да окаже помощ на проамериканската коалиция в борбата с радикалния ислям в Близкия Изток. А в отговор на това той ще опита да получи от Запада "разбиране" за руските интереси в Русия.

От друга страна, операцията е насочена и към вътрешната публика като демонстрация на това колко могъщ и глобален играч е Путин, как той демонстрира сила в най-взривоопасния регион на Близкия Изток. Което, според мен е изключително опасна авантюристична политика.

Най-вероятно, Путин няма да успее да заблуди нито американската администрация, нито западното обществено мнение. Веднъж той успя да измами Обама с "химическото разоръжаване" на Асад. А сега видяхме, че химическото оръжие не е било унищожено.

Може би, няколко контейнера с отровни вещества да са били демонстративно унищожени пред камерите или изнесени от Сирия, но, въпреки това от Сирия продължават да пристигат съобщения за използване на химическо оръжие.

Така че, благородната инициатива по унищожаването на сирийското химическо оръжие, за която толкова писаха медиите, се оказа измама, предназначена да отвлече вниманието от зверствата на Асад по отношение на сунитското население.

- А какво може да се очаква от предстоящото изказване на Путин в ООН?

Ние виждаме, че независимо от гръмката антизападна риторика, Москва още от пролетта на 2015 година изпраща помирителни сигнали към Запада. Кремъл разбира, че всички амбициозни планове за създаването на "Руски свят", "Новорусия" се провалиха и се опитва да намери изход от ситуацията.

Тази тенденция стана очевидна още през април, когато във вестник Moscow Times излезе показателна статия от близкия до Кремъл политолог Фьодор Лукянов. В нея той откровено признава, че Кремъл вече не е в състояние да поддържа предишното ниво и интензивност на противопоставяне със Запада, а още по-малко да го засили, особено във военен аспект, защото е изключително опасно и скъпо.

Едновременно с това руските лобисти, добре "хранени" от Русия хора - от Кисинджър до Саймс, не се уморяват да повтарят, че не трябва да бъде притискан Путин в ъгъла, той ще ни потрябва в Ирак, Иран, Сирия и т.н. Тоест, още от пролетта продължават опитите да се намерят пътища за постигане на сделка със Запада, която би помогнала на Путин да запази Крим и някакво присъствие на Русия в Донбас.

Путин иска да убеди Запада в своята полезност, сякаш им казва: Нали виждате, че не можете да се справите без мен, затова не си правете шегички с мен в Украйна".

Но западните страни разбират прекрасно, че Путин се опитва да продава въздух, продавайки своята помощ в решаването на проблема в Близкия Изток, докато всъщност главната му задача е да съхрани Асад.

Мога да предположа, че мисълта му е изградена в следния порядък: отначало Кадафи, после Асад, а следващият съм аз. Него го устройва максимален хаос в Близкия Изток, защото сега само той може да вдигне цените на нефта, което пък е отчайващо нужно на намиращата се в упадък руска икономика.

Във Вашингтон разбират всичко това, и ние виждаме, че "подаръкът" на Путин не беше приет от Обама, а инициативата му не предизвика очакваното впечатление. Може би сте обърнали внимание, че Москва продължава да пази мълчание по повод сирийската си авантюра, докато САЩ официално нарекоха действията на Русия контрапродуктивни. Което показва, че в САЩ не са особено склонни към мирно съществуване с Путин и нямат намерение да му помагат.

- И какво ще направи Кремъл в тази ситуация? Как ще постъпи самият Путин?

Той има много малко резервни ходове. Военната ескалация в Донбас е напълно изключена. Западът му го каза пределно ясно. Дори Путин да се реши на такава ескалация (не напразно Ангела Меркел каза, че той живее в друга реалност), мисля, че собственото му обкръжение не би му позволило такава стъпка.

Именно в това е конфликтът: цялата руска върхушка, цялото обкръжение на Путин е наясно, че инициатор на украинската авантюра е той самият. Те виждат, че Русия понесе външнополитическо поражение, попадна в украинския капан и сега е напълно неизвестно как да ще се измъкнат от него. Путин сам поема цялата отговорност. В пропагандния филм за анексирането на Крим той повтаря непрекъснато: аз взех решение, аз заповядах...Ами сега понеси отговорността-твой проблем.

- Нашата пропаганда сякаш намери изход. Този прословут завой на Изток. Ос Москва-Пекин. Как гледате на това?

Като към невероятна глупост. Това е ос на смок и зайче. В момента има процес на икономическо и демографско поглъщане на Русия от Китай. В Пекин Путин се срещна с вицепремиера на Ли Юанчао, който още мината година на икономическия форум в Санкт-Петербург, пред членове на руското правителство направи недвусмислено изявление, че Русия има обширна територия, а в Китай живее най-трудолюбивия народ на света. Ако бъдат съчетани тези фактори, то ще постигнем значително развитие, защото Русия живеят малко хора на голяма територия, а в Китай-обратното... Никога в историята китайците не са си позволявали подобна наглост, разговаряйки с руското ръководство.

Тази ос има само едно направление-в посока на последователно, мирно и икономическо поглъщане на Далечния Изток и Сибир от Китай.

-  Нима Путин не го разбира?

Естествено, че го разбира. Невъзможно е да не разбираш очевидни неща. Но причината за всичко е стремежът му да си осигури пожизнена лична власт. Ако, за да запази властта си се наложи да направи отстъпки на Китай-той ще го направи, той вече го прави.

Той видя какво се случи с Кадафи и сега е готов на всичко, за да не се случи нещо подобно и с него.

Мисля, че в края на краищата, в неговото обкръжение ще се намерят сериозни хора, които ще се замислят отговаря ли тази ситуация на интересите на някой друг, освен на един единствен човек, намиращ се в друга реалност.

http://www.kasparov.ru/material.php?id=55F001EABE0...

Превод: Faktor.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване