09/23/15 20:40
(http://pik.bg)

Баба от Земенско отгледа тиква-рекордьорка

Баба от Земенско отгледа тиква-рекордьорка

Три тикви по над 50 кг зреят в градината на Лалка Илиева от земенското село Долна Врабча. Не за първи път тя отглежда огромни балки, но тази година те надминават всички досега. От този сорт в двора й растат още няколко, но са с нормални размери, съобщава Struma.bg.

Тайната за добрата реколта и за рекордните килограми на трите тикви са оборски тор, вода и грижи, твърди Лалка. С еднаква грижа тя отглежда и домати, боб, пипер, краставички, тиквички, лук... Всичко необходимо за трапезата и най-важното - екологично чисти продукти. Районът е горист, далеч от шосета и замърсители, а въздухът е кристален.

 

Лалка вече е приготвила от зеленчуците собствено производство пълно мазе със зимнина, майстор е на туршиите, твърди снаха й Татяна. По празниците тя имаше и малък помощник в градината " двегодишното съседче Иво, на когото беше интересно сам да си откъсне чушка, домат...

Лалка единствена живее през зимата в махала Кориарска на селото. Случва се при натрупан сняг да пробива пътека от 300 м, за да стигне до шосето, където идва микробус-магазин с хляба и най-необходимите продукти - олио, захар, сол, ориз...

Дълги години Лалка е работила в ТЕЦ "Република", но откакто е пенсионерка, се е върнала в родното си село и нищо не е в състояние да я накара поне през зимата да идва в Перник.

Долна Врабча е малко селце в подножието на планината Рудина, в него постоянно живеят не повече от 15-16 души. Пътят свършва в края му. Нагоре е планината.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване