09/23/15 08:18
(http://www.klassa.bg/)

Кой е виновен за бежанците? Цар Фердинанд

 Българският владетел е трепнал с нежните си крилца преди точно сто години и днес, многократно усилена, тази вълна се връща като човешко цунами над Европа

Кризата ще се реши, когато се признае “Ислямска държава”

Бежанската криза в Европа ще се реши, когато се стабилизира Близкият изток, включително и територията, която наричаме “Ислямска държава”. Умиротворяването очевидно не включва съществуването на Сирия и Ирак в досегашния им вид. Ако някой твърди друго - или лъже, или нищо не разбира от света.

Високоуважаваният руски президент г-н Путин не е прав да брани днешния сирийски сатрап Башар Асад, защото той е част от проблема, а не неговото решение. (Впрочем това се отнася и за изтъкнатия анализатор и създател на “24 часа” Валери Найденов).

За да се подреди Близкият изток, всички народи там трябва да получат своя си, сравнително устойчива и сравнително справедлива държава. В противен случай Орбан

и стена до луната

да вдигне,

няма да може да се спре вълната от бежанци. Не може да искаме от тези млади мъже и жени да бъдат обречени на живот без бъдеще, в провалени държави.

Само баба Ванга още не се е изказвала (очаквам го всеки миг - ексклузивно! От отвъдното.) за бежанците и за това кой е виновен за провала в Близкия Изток. Най-често - американците, демокрацията, ционистите и в краен случай Кремъл.

Всъщност за всичко, което днес наблюдаваме, е виновен българският цар ФердинандІ. Има един пространствено-времеви ефект на пеперудата,

Бежанци от Тракия 1916 г.
в който този, когото честваме в Деня на независимостта, първи е трепнал с нежните си крилца и е докарал днешните бури.

 

На 14 октомври 1915 (точно преди 100 години)България обявява война на Сърбия и така влиза в Първата световна война на страната на централните сили. Седмици по-късно заради точно това българско решение

Англия, Франция

и Русия сключват

тайното

споразумение

“Сайкс-Пико”

за подялба на османското наследство. Споразумението е по името на британския дипломат Марк Сайкс и френския му колега Жан Франсоа Пико. Ако Фердинанд бе избрал Антантата или бе продължил “неутралитета с пушки при нозе”, който спазва от началото на световната война, светът щеше да е друг и вълната бежанци към Европа можеше да я няма.

Бежанци към българските земи вървят и през зимата

 

Тайният договор предвижда на Русия да се остави право за разпореждане с Цариград и проливите, а Франция и Великобритания делят близкоизточните територии, дотогава владени от Турция. Междувременно подполк. Томас Едуард Лоурънс, наречен Арабски - легендарен

британски

шпионин,

е обещал

на бедуините

да се създаде велика, обединена арабска държава (Велика Сирия).

Идва Ленин, капитулира, войната свършва и почва дележът на османското наследство и други кървави събития.

После има един още по-глупав договор от Севр и резултатът са странни образувания, наречени държави в Близкия изток. И Ирак, и Сирия могат да съществуват само силово. В мига, когато се отпушат към малко повече свобода, се случва това, което гледаме сега - кървави сблъсъци, терор, мизерия и провалени държави. Защото това са територии, разделени на маса с милиметрова линийка, докато едни хора с вратовръзки са се надлъгвали като роми на пазара за булки, пиейки скъп коняк.

Какво е сирийски народ и по какво той се различава от иракския или ливанския народ?

Един език, един

фалафел, едни

и същи камили

Делят ги племенната вярност - сложните роднински и съседски отношения и религията. В социологията това се нарича шейхова структура на обществото - почит към племенната общност и традиционните авторитети.

Масовата представа е: те, всичките араби, са мюсюлмани и искат да забрадят жените ни. Истината е далеч по-сложна.

Сирия е държава на едно племе казълбаши, взели властта, начело със семейство Асад. Казълбашите са суфистка секта на шиитския ислям. Има ги още в България, Албания и Турция. Наричат ги алевити или алауини - тяхната версия на исляма е доста реформаторска, но те са малцинство в сунитска Сирия. Режимът в Дамаск е привидно светски, даже съветски.

Но всички държавни постове, всички богати бизнесмени случайно са все от клана на семействоАсад и все са казълбаши. А сунитите са презряно мнозинство. Но тъй като старият Хафез Асад си бе осигурил подкрепа от Съветския съюз, държеше здраво властта, подкрепяха го и иранците. Тогава се налагаше идеята за единна арабска нация. По едно време през 50-те даже Египет и Сирия се бяха слели за кратко под името Обединена арабска република - нещо като арабски Съветски съюз, към който трябваше да се присъедини и Ирак. Режимът в Дамаск бе умерено деспотичен за близкоизточните представи, хората живееха доста прилично.

Впрочем същото бе и в Ирак - племето на Саддам Хюсеин, който е сунит, бе завзело властта с преврат и с идеологията на арабския социализъм - партията БААС, която управляваше и в Сирия. В Ирак, обратното на Сирия, има огромно шиитско население, мачкано зловещо от Саддам Хюсеин. (Впрочем за феномена сунитска власт над шиитско население най-голямата заслуга е на Великобритания с идеите на подполк. Томас Лоурънс.) И голямо кюрдско малцинство, към което

Саддам бе крайно

радикален -

пускаше им

газове

Повечето свобода в района, което започна със свалянето на Саддам Хюсеин, засили вътрешните конфликти, държани под контрол със силата на оръжието. Шиитите в Ирак, които бяха потискани, взеха властта и почнаха да мачкат сунитите от племето на Саддам Хюсеин. Резултатът от това е т. нар. “Ислямска държава” и другите радикални ислямски въоръжени групировки, които в момента се разпореждат в пограничните райони на Ирак и Сирия.

Това са араби сунити, които не искат да живеят в подчиненост. Очевидно е, че терористичната политика, която водят, и обезглавяването на хора са неприемливи. Но заздравяване не може да има, ако на тези хора - арабите сунити от Ирак и Сирия, не им се даде право за самостоятелно управление.

Опитите да се набутат със сила в досега съществуващите изкуствени държави са обречени на вечен провал, а

Европа може

да чака още

милиони бежанци

Впрочем същото е и положението в Либия - там държавата, след като бе махнат полк. Кадафи, се е разпаднала на племена по абсолютно същата причина. Племената бяха мачкани от клана на Кадафи и когато се освободиха, страната с граници под прав ъгъл се разпадна. На мястото на Либия, казват специалистите по Африка, трябва да има поне 3 държави, населени със сравнително хомогенно население.

Една от главните причини за успехите на “Ислямска държава” е, че на териториите, които те владеят,

осигуряват

справедлив и

ефективен съд

И така получават подкрепа от местното население. Фейсбук-мислителите се възмущават, че светската държава Сирия се замества с теократична. Но никой не се възмущава от Катар, Кувейт, Оман, Абу Даби, Фуджайра, Рас-ел-Хайма, Шаржа, Дубай, които също са теократични държави, в които робството на практика не е отменено, в повечето от тях жените нямат право на глас, а в някои и не им се полагат шофьорски книжки. Но тези държави са уважавани членове на международната общност и не създават никакви проблеми. Защо? Защото са населени от еднородно население, което приема властта и порядките, които налага, защото е запазена традиционната обществена структура. Не са правили експерименти с арабски социализъм.

Какво да говорим - дори цивилизована, мирна, интелигентна и славянска Чехословакия се раздели, когато дойде свободата.

Изкуствените лего държави се разпадат - рано или късно, мирно или със сила. Това е първопричината за провала на страните от Близкия изток и Африка, които се рушат една след друга, когато получиха повече свобода. Те са създадени инвитро, без отчитане на племенни нрави, религия, етнос. За да построим света отново, трябва да съборим кривата стена.

Светлият пример

на Кюрдистан

В тоя объркан и хаотичен Близък Изток има един светъл пример - т. нар. иракски Кюрдистан. Това е територия, населена предимно с кюрди, която след първата война в Залива получи относителна автономия от Багдад. С мандат на ООН над нея бе опъната зона, забранена за полети, което позволи да не бъде бомбардирана от Саддам. След свалянето на режима тя има автономен статут и е място, където икономиката се развива, защото има стабилност и мир. Всички инвеститори от Ирак и Сирия бягат там. Има невиждан ръст на строителството и банките, имат и хиляди вътрешни бежанци - иракски сунити, които мигрират, за да избягат от доминираните от шиитите територии. Иракски Кюрдистан се опълчи на “Ислямска държава” и поддържа мултикултурно общество, където малките народи - асирийци, йезиди, туркмени, намират убежище.

Тоест рецептата за мир и стабилност е ясна:

1. Промяна на границите според населението, а не според зони на влияние, начертани преди 100 години.

2. Осигуряване на сигурност с мандат от ООН за всяка самоопределила се територия, включително и това, което сега се нарича Ислямска държава. Това не означава, че светът трябва да признае днешните главорези. Напротив, те трябва да бъдат наказани, но в т.нар. сунитски триъгълник в Ирак и източните части на Сирия трябва да се основе самостоятелна държава на арабите сунити.

3. Асад, както и лидерът на “Ислямска държава” Багдади трябва да бъдат свалени от власт и съдени. Принципът на неограничения суверенитет, при който един владетел може да прави каквото си иска със собственото си население, не е приложим днес. Безчинствата на Асад и разпадът на държавите докараха бежанското цунами. То не може да бъде спряно със стени, огради и мрежи.

Разпадът на властта в Сирия, Ирак и Либия създаде проблем със сигурността на цяла Европа, така че тя е в суверенното си право да се намеси. Бежанците ще спрат, когато на техните си родни територии се установят стабилност, мир, справедливост и развитие. Тогава, когато те видят перспектива пред себе си и за своите си деца.

4. Уважение към Русия

Москва иска само едно нещо - да бъде уважавана. Да продължи да бъде световен фактор. Очевидно погрешно бе високомерното държане на Запада след разпадането на Съветския съюз. Все пак тази страна има сериозен ядрен потециал, нека не го забравяме никога. Путин греши, като подкрепя Асад, но решаването на кризата е възможно само в преговори и с Москва.

Фердинанд, причинителят на 3 национални катастрофи, докарали милиони бежанци в България, прогонен от царството си с един влак, натоварен с дървен материал, може да се чувства отмъстен. Това, което му се стовари на главата преди 100 години, се връща върху същите Велики сили, които го изпързаляха.

Фердинанд І в униформа на капитан І-и ранг на варненския бряг
Фердинанд и кайзер Вилхелм ІІ на парад в окупирания Ниш

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване