09/23/15 09:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Премиерът дойде в парламента, за да търси подкрепа за промените в конституцията


Премиерът  Бойко Борисов посети тази сутрин Народното събрание, за да консолидира подкрепа за промените в Конституцията, които депутатите обсъждат. Той присъства на председателския съвет преди заседанието.

 "Дойдохме с министър Иванов да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна", подчерта премиерът Борисов пред журналисти и допълни, че би било и добър знак за партньорите в Брюксел. Той изрази надежда, че ще бъдат събрани необходимите 180 гласа подкрепа, които без това да е сакрално число, дават възможност съдебната реформа "да тръгне по бързата писта".

Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Правосъдният министър Христо Иванов допълни, че  за промените има сигурни 160 гласа, но ако се получат 180, това ще позволи по-бързо протичане на процеса, така че да има резултат преди януарския доклад на Еврокомисията за България по механизма за сътрудничество и проверка. По думите му спорните въпроси може да намерят решение при прецизирането на текстовете между първото и второто четене.  "Моето усещане е, че завършихме конструктивен разговор", каза Иванов.

Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване