09/23/15 09:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Ципрас успокои международните кредитори със състава на новото правителство


Гръцкият премиер Алексис Ципрас назначи двама от преговарящите за спасителния план на страната начело на икономическото министерство, в ход, който цели да увери международните кредитори, че новото правителство ще се придържа към условията на спасителния план, предаде "Ройтерс".

Ципрас преназначи Евклидис Цакалотос като финансов министър и направи Георги Чулиаракис заместник-министър на финансите.

Чулиаракис , който бе финансов министър в служебното правителство по време на неотдавнашната предизборна кампания, е високопоставен член на екипа, договорил условията на сделката с кредиторите, и е известен с доброто си познаване на детайлите по споразумението.

Съставът на новото гръцко правителство беше официално обявен късно снощи. Новият кабинет се състои от общо 16 министри, седем от които – жени, както и 30 заместник-министри. Предишните си постове запазват също бившите ръководители на външно министерство Никос Котциас и на националната отбрана Панос Каменос. За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването. Като цяло, Ципрас запазва много от министрите в предишния си кабинет.

Назначенията идват в навечерието на преглед от кредиторите следващия месец за напредъка в постигането на целите на спасителния план, като рекапитализацията на банки в страната и провеждането на дискусии за облекчаване на дълга.

"Пазарите ще гледат на това положително", каза Такис ​​Заманис, главен анализатор в Beta Securities в Атина. "Оказа се, че има добри отношения между Цакалатос и кредиторите."

Цакалотос е член на група в СИРИЗА, чийто членове неотдавна наскоро изразиха опасения, че партията се отдалечава от основните леви ценности, за да се задържи на власт.

Основните задачи пред новото правителство ще са провеждането на дълбоките икономически реформи, искани от кредиторите, и огромния бежански проблем в страната.

От 430-те хил. бежанци, които са достигнали Европа през Средиземно море, 309 хил. са пристигнали през Гърция, според Международната организация по миграция.

Много от партньорите на Гърция, особено в Източна Европа, искат Атина да спре да позволява на бежанците да преминават свободно на север към Германия.

Ципрас назначи Янис Музалас като министър за миграцията в рамките на министерството на вътрешните работи.

Музалас, който заемаше поста в служебното правителство, е участвал в международни хуманитарни мисии в конфликтни зони като Кобане в Сирия.

Други преназначения включват Никос Котциас като външен министър, Панос Скурлетис като енергиен министър и Панос Каменос като мистър на отбраната.

Котциас, който е бил член на младежката комунистическа партия, в миналото често е описвала Гърция като жертва на чужди интереси.

Лидерът на десните Независими гърци и младши партньор в коалицията на Ципрас Панос Каменос често е бил критичен към условията на спасителния план.

Скурлетис понесе много критики, че отне разрешението на канадска компания да развие златна мина в северна Гърция през август.

Министърът на морския транспорт Теодорис Дрицас също запазва поста си - дни след като бе назначен в предишното правителство на СИРИЗА, Дрицас спря продажбата на пристанището е Пирея. След последните преговори с кредиторите, сделката отново е в ход.

Според анализатори, следващите месеци ще са особено трудни за новото коалиционно правителство на СИРИЗА и Независими гърци. На кабинета предстои да обсъди и гласува десетки законопроекти за мерки за икономии и реформи. На масата стоят законопроекти с тежки за гърците промени в данъчната и пенсионната система и "лошите кредити".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване