09/23/15 15:15
(http://pik.bg)

Явор Хайтов: Промените в Конституцията минаха с множество забележки и спорове

Явор Хайтов: Промените в Конституцията минаха с множество забележки и спорове

„Промените в Конституцията събраха едно внушително мнозинство от 180 гласа, но с множество забележки, дискусии и спорове. Такива имаше и в нашата парламентарна група“. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Коалиция „Народен съюз“ част от ПГ " БДЦ" Явор Хайтов по повод обсъжданите и гласувани днес промени в Конституцията.

Той обясни, че Парламентарната група БДЦ от която е и Коалиция „Народен съюз“ е подкрепила предложените промени, тъй като в досега съществуващия закон прозира опит за политическа намеса в органите на съдебната власт и опит за кадруване на един по-късен етап.
Народният представител многократно изтъкна, че съдебната реформа в България е закъсняла и обяви министъра на правосъдието Христо Иванов за длъжник на Народното събрание.

„Българските граждани желаят промени , желаят ясно българският съд да печели повече доверие и един по-бърз съдопроизводствен процес. Ние не срещаме достатъчно законопроекти, които да влияят и работят в тази посока и да улеснят съдопроизводството и бързината на процеса“, коментира Явор Хайтов.

За да има независима съдебна система политическата намеса трябва да бъде максимално ограничена, затова при разглеждането на промените в Конституцията на второ четене от „Народен съюз“ ще възрази остро срещу опит за политическо овладяване на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС), предупреди заместник-председателят на парламента.

Тайната на вота при магистратите също трябва да бъде запазена, защото това е най-демократичния вот и възможност за най-малко вмешателство и влияние при волеизявление на лицата, които гласуват, допълни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване