09/24/15 07:41
(http://www.klassa.bg/)

BILLA планира да отвори още 60 магазина в България за три години

 За три години Billa планира да разшири търговската си мрежа в България и от сегашните 92 магазина да ги направи 150. Това съобщи управителят Бойко Сачански на пресконференция по повод 15 години от присъствието на компанията в страната. Експанзията е насочена предимно към четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас, но не е изключено отваряне на филиали и в по-малки градове. От ръководството не обявиха инвестицията, но потвърдиха сумата от 200 млн. евро, обявена през април тази година.

Плановете на BILLA се появяват на фона на оттеглянето на Penny от българския пазар и няколко месеца след като REWE безуспешно се опита да се освободи и от двете свои вериги в България. Очевидно невъзможността да продаде бизнеса си на добра цена накара REWE да се преструктурира на пазара в България и да се концентрира върху по-успешната си и по-добре развита марка в по-високия ценови сегмент. С това групата ще се опита да запази челните си позиция на местния пазар, където се конкурира с друг голям германски играч - собственика на Kaufand и Lidl, Schwarz Group.

Част от експанзията си BILLA ще осъществи, като поеме някои от магазините на Penny, но българското ръководство отказа да коментира колко и къде ще бъдат погълнатите филиали. Според източници на "Капитал" в близко бъдеще между шест и осем супермаркета ще преминат от едната към другата верига.

По-добри финансови резултати

"За пръв път "BILLA България" излиза на печалба през 2014, като положителните финансови резултати се дължат на вътрешния консолидиран отчет на групата", обясни Ваня Динева, главен финансов мениджър на веригата. Данните се различават от официално публикуваните досега.
През изминалата година "BILLA България" е реализирала оборот от 521 млн. лв., подобрявайки резултатите си от предходната година с 4.8%, и е намалила загубите си от 11.5 на 9.5 млн. лв., сочат индивидуалните данни за дружеството от секторната класация "Капитал 100". Наличният консолидиран отчет на "BILLA България" за 2014 г. показва същото - по-малка загуба. През 2013 г. BILLA държи 4.8% от пазара за бързооборотни стоки, сочат данни на дружеството. BILLA ще продължи да е в топ 3, беше категоричен Сачански, като подчерта, че изтеглянето на Penny и освободеният пазар за 200 млн. лв. по никакъв начин няма да променят пренареждането в сектора, а според това колко филиала на Penny погълне BILLA, ще се прекроят и пазарните дялове.

За 15 години на бългaрския пазар германската верига за бързооборотни стоки BILLA е минала през различни етапи - усилена експанзия и откриване на до 20 магазина годишно до 2010 г., битка за дялове вследствие на навлизането на конкуренти вериги като Kaufand и Lidl и бавно възстановяване на позициите през 2014 г. Според Динева конкуренцията в сектора е много изострена. Последното е видно от подреждането на веригите по приходи за 2014 г. - първи са Kaufand с приход от 1.2 млрд. лв., трета е веригата на същата група Lidl с 538 млн. лв., а на второ място са Metro с 676 млн. лв., показват данните на "Капитал 100".

Празничен оптимизъм

По повод юбилея ръководството съобщи, че ще предложи на клиентите си две нови собствени марки в близко бъдеще. Едната - BILLA Premium, може да се очаква и до края на годината, и ще бъде в по-високия ценови клас. С това развитие веригата ще има скоро в търговската си мрежа четири собствени бранда. Така, от една страна, BILLA ще има по-голям контрол над качеството на предлаганите продукти, а от друга, ще бъде по-малко обвързана с външни производители и снабдители. "В момента оборотът ни от собствени марки е около 10%. Целта ни е по-голям дял от оборота от собствени марки", уточни оперативният директор Христо Атанасов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване