09/24/15 13:46
(http://pik.bg)

Борисов: Изпитвам тревога от това, което ни предстои

Борисов: Изпитвам тревога от това, което ни предстои

Попитах защо само Италия и Гърция ги броите за външна граница, а нас-не. Тогава стана въпросът дали искаме гореща точка. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за бежанската криза. Борисов обясни на форума какви позиции е отстоял на срещата в Брюксел снощи. „Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер. Какво би станало, ако тези милиони дойдат на нашата граница.

Ако бежанците влязат в държава в ЕС е лесно, но ако влязат в Турция, не можем да ги върнем. Какво ще стане, ако влязат 200 000 бежанци в България. Зададох въпроса Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим, продължаваме да взимаме от бюджета. Кой ще финансира центровете, как ще ги изградим. Подробно на съвета обясних, че по смесените региони имаме и много мюсюлмани, ако вкараш още 100 000-200 000 се променя и религията.

По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Не да кажете, че Борисов е готов да вземе гореща точка, Борисов и България и сега си имат горещи точки, и сега изградихме бежански лагери, дават ги по телевизиите и те не искат да стоят там”, смята премиерът. Той повтори, че е призовал САЩ и Русия да седнат с европейските колеги и да вземат решения, които да спрат конфликтите. „Непрекъснато говорим за военни намеси.

Добре де, но след военната намеса следва разруха, Ислямска държава, бежански поток. Къде не беше то – в Египет, в Тунис, в Мароко. Мога да изброявам още много – Сирия, Либия, Ливан. Това са милиони потенциални емигранти в следващите години. Ние трябва да се готвим за това и да имаме единна позиция. Това съм казал на колегите ми. Откъде накъде ще изкарват от всичко, което съм казвал, че Борисов искал да вземе бежанците и да направи бежански център. Той дали иска или не иска, ако тези неща не се случат, те ще дойдат в България. Затова моля САЩ и Русия да седнат и да се разберат. Ние в ЕС се събираме само, за да кажем колко милиарда още трябва да дадем и къде и колко бежанци да разселим”, подчерта премиерът.

„И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира Борисов. Аз казах ние не сме в Шенген, вие не ни искате, а сме изпълнили всички изисквания. Сигурно сме дали 200, 300 млн. повече, като се сложи и увеличаването на заплатите на полицаите. Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи около нас, и когато всички затварят границите, то ще дойде на нашите граници. Когато това се случи ще се направи ли за България извънреден съвет.

Полагаме огромни усилия да спрем и тази бежанска вълна”, увери той. Борисов на последно място обясни, че се е опитал на срещата на върха да защити интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, запазвайки хуманността на България. Нямам претенции, че съм най-умният и най-знаещият, ако има друго по-правилно решение веднага ще го приема, но това са реалностите на днешния ден, призна Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване