09/24/15 07:10
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ разработват технология за добив на вода от астероиди

 Американски екип работи върху технология за добив на ресурси от астероиди, която би могла да трансформира изследването на Космоса, пише Space. Очакващото одобрение за патент изобретение, наречено „оптичен минен добив“, би позволило извличането на огромно количество вода от астероиди. Водата от своя страна би могла да осигури относително евтино и достъпно гориво за космически кораби, а това ще намали значително цената на полетите. 
Разработката на идеята за оптичен минен добив се финансира от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Концепцията включва разкопаване на повърхността на астероиди от въглероден хондрит и извличане на вода и други летливи материали в огромна надуваема торба, без да са необходими сложни и непрактични роботи. 
Планът предвижда производство на 100 метрични тона вода от намиращ се близо до Земята астероид и пренасянето й до лунната орбита или друго място за складиране с помощта на ракета Falcon 9 на компанията SpaceX. Екипът, разработващ технологията, вече е провел компютърни симулации и лабораторни експерименти върху проби от метеорити. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване