09/24/15 21:46
(http://www.klassa.bg/)

Вашингтонската привързаност към „приятелски” диктатори

 Ентусиазмът, който цареше в администрацията на Барак Обама по отношение на „демократичните” преврати на „арабската пролет”, сега практически изчезна.

Това се казва в коментар на старшия научен сътрудник от института „Катон” Тед Гален Карпентър за американското издание The National Interest, цитиран от Блиц.

Това получи гласност по време на неотдавна състоялата се среща на държавния секретар на САЩ Джон Кери и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Кери изрично подчертал, че симпатиите на Вашингтон в региона са на страната на египетските военни и избрания президент Ал-Сиси, а не на страната на неговия предшественик Мохамед Морси.

Карпентър отбелязва, че по време на Студената война и в хода на кампанията против тероризма американските политици залагали на отстъпчивите авторитарни лидери, а не на непредсказуемите демократични политици.

Отношенията с Египет отразяват старата политика на САЩ. Анализаторът припомня примера с диктатора Хосни Мубарак, с когото САЩ се разбираха над 30 години, независимо от жестокостта и корупцията на неговия режим. Карпентър припомня думите на вицепрезидента Джо Байдън, който в интервю за PBS възразяваше против описването на Мубарак като диктатор.

Освен това в администрацията на Обама отказват да признаят свалянето на президента Морси като военен държавен преврат, припомня Карпентър.
Американската слабост към „приятелски” диктатори се проявява не само към Египет. Като друг пример авторът посочва организирания от американските спецслужби преврат в Иран през 1953 г.

В резюме Карпентър отбелязва, че заиграването на Вашингтон с „приятелски диктатори” представлява недалновидна политика, която не се изплаща.
За съжаление, пише авторът, почти няма основания да се смята, че американските политици са разбрали, че изборът в полза на диктаторите е съмнителен и контрапродуктивен.

И сегашните симпатии по адрес на режима на Ал-Сиси само потвърждава, че Вашингтон както и преди избира „приятелски” диктатори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване