09/24/15 15:33
(http://pik.bg)

Велико Търново: 58 молби за съдействие подадоха в Инспекцията по труда

Велико Търново: 58 молби за съдействие подадоха в Инспекцията по труда

58 броя молби за съдействие, относно даден казус, са постъпили в Инспекцията по труда. Това каза пред журналисти в старата столица инж. Невена Стефанова, директор на Дирекция „Инспекция по труда”-Велико Търново, предаде "Фокус". По думите й, през месеците юли и август работници, синдикати, работодатели, граждани и други институции са подали искания, сигнали и запитвания, в които се търси съдействие от Инспекцията по труда. „Писмата съдържат и сигнали с данни за извършени нарушения на трудовото законодателство от съответни работодатели спрямо работещи лица. През тези месеци, Инспекцията издаде 10 броя разрешения за работа на непълнолетни лица. През същият период са извършени и проверки, чиято насоченост е относно спазването на разпоредбите, касаещи наемането на работа на непълнолетни лица”, каза директорът. Инж. Стефанова обясни, че са констатирани нарушения, свързани с продължителността на работното време на непълнолетните лица.

„Продължителността на работния ден трябва да е не повече от 7 часа, а седмично не повече от 35 часа. Установен е 1 случай, в който работодател е допуснал до работа непълнолетно лице без да е поискал предварително разрешение от Инспекцията по труда. За установеното е уведомена съответната Районна прокуратура”, каза още инж. Невена Стефанова. Тя допълни, че в края на месец юли 2015 години са приключили проверките относно спазването на трудовото законодателство, спрямо работещите лица на длъжност „санитар", „медицинска сестра" и „лекар" в болничните заведения на територията на област Велико Търново.

„При проверките са констатирани случаи, в които на работниците не са осигурени поне 12 часова междудневна почивка, както и поне 24 часова междуседмична почивка при сумирано отчитане на работното време. Установени са случаи, в които е възлагана работа през две последователни работни смени, което е в противоречие със закона”, обясни директорът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване