09/24/15 11:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Главният прокурор: 184 гласа за конституционните промени са силно обнадеждаващи (допълнена)

"Политическата класа демонстрира обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и съдебната власт".
С тази похвала към парламентаристите започна коментара си главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти по повод вчерашното гласуване в парламента на проекта за промени в Конституцията. Той се надява по нататъшните обсъждания да не затънат в популизъм, а да бъде продължена първата крачка по бързата писта, която се откри със 184-те депутатски гласа, подкрепили проекта на първо четене.

Цацаров подчерта, че се очаква становището на Венецианската комисия - според него до края на септември. Той смята, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища не само по въпроса за квотите в прокурорската колегия, но и за начина на избиране на политическата квота от парламента. 

Аз съм сигурен, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища не само по въпроса за квотите. Очаквам тя да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота и дали не се налага тя да бъде избирана с квалифицирано мнозинство, както и дали действащи магистрати да бъдат избирани от политическата квота. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени.. "Много е важно, до края на септември, какво ще бъде мнението на Венецианската комисия. Сега можем да кажем, че е стартирал един процес, който е бил неочакван за всички. Нека не правим прибързани заключения, тикайки го към "по бавната пътека". Нека да оставим нещата на народните представители, а квотата ще е такава, каквато те решат", посочи Цацаров. По думите на главния прокурор, гласуването в Народното събрание на Конституционните промени показва, че диалогът ражда съгласие. "Решението е в ръцете на народните представители. Дали процесът се нарича консенсус или компромис, важното е, че е крачка напред", категоричен бе главният прокурор.

За втори път политическата класа демонстрира обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и съдебната власт. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени. "Първият знак за такъв консенсус бе изборът на Главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус бе първото гласуване и най-обнадеждаващото е, че това гласуване тръгна по така наречената "бърза писта". Трябва да отбележим, че знакът на първия консенсус продължи много дълго, докато накрая беше продуциран във вариант на избор. Надеждата е, че тези три гласувания, разписани в Конституцията, също ще минат под знака на политическия консенсус", посочи главният прокурор. Той коментира, че прокурорската квота ще изглежда по начин, по който я гласува законодателят. "Мнението ни за прокурорската квота е такова, каквото е изразено и пред Временната комисия, която е ангажирана с промените в Конституцията. Това мнение е мнението на моите колеги", допълни Цацаров. На въпрос дали той има конкретно предложение, той отговори: "Аз не съм народен представител, за да имам предложение. Нямам самочувствието, че мога да предлагам на Народното събрание решение, но имам самочувствието, че мога да изразявам мнението на колегите си прокурори. По тази причина твърдя, че това не е само мое мнение".

Аз съм сигурен, че между второ или трето четене или между първо и второ, ще има два вида предложение. Едните биха били чисто конструктивни, а другите биха били популистични. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени. "Заявка за популистични предложения направиха няколко фигури, за които се чудя как смогват да обиколят целият спектър от сутрешни блокове. Те вече дадоха много предложения, но популистичните предложения за промени не ни интересуват", посочи главният прокурор. По думите му, предложението за въвеждане на явен вот при гласуване във ВСС може да се причисли към конструктивните. "Аз не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кого и как гласувам. Друго предложение би било въвеждането на форма на парламентарен контрол, който да е свързан дори с изслушване на главния прокурор от парламента. Това е наше предложение още от миналата година", обясни още Цацаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване