09/24/15 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Кабинет на баланси и пазарлъци в Атина

 Новото гръцко правителство, съставено от партиите СИРИЗА и Независими гърци след предсрочните парламентарни избори на 20 септември, вчера положи клетва на тържествена церемония в президентския дворец в присъствието на президента Прокопис Павлопулос. 12 членове от новия кабинет на премиера Алексис Ципрас положиха религиозна клетва, а останалите - гражданска клетва.

В. “Катимерини“ пише, че новият кабинет е били съставен след сондажи и вътрешнопартийни пазарлъци, продължили цял ден, в които т. нар. "група на 53-мата" в СИРИЗА е изиграла определяща роля. Сегашното правителство наброява 46 души и е съставено от партиите СИРИЗА и „Независими гърци“ (АНЕЛ). Членовете на предишния кабинет бяха 41.

Сега премиерът Алексис Ципрас избра да заложи на балансирана схема, отстрани предизвикалите смутове и "възнагради" онези, които го подкрепиха при избора му на третото спасително кредитно споразумение за страната, а също и да "рециклира" лица от предишния министерски съвет, отбелязва вестникът.

Изборът на Ципрас бе да не сменя икономическия екип, като остави на поста финансов министър Евклидис Цакалотос, който като свой първи заместник избра Йоргос Хулиаракис, понесъл голямата тежест от договарянето с кредиторите. Йоргос Статакис също остава на поста министър на икономиката, а Янис Драгасакис отново е вицепремиер, както в предишното правителство.

Изготвеният от Ципрас нов правителствен екип е сигнал към международната аудитория и че новите-стари управляващи ще се стремят към прилагане на ангажименти, поети от гръцкия премиер преди изборите.

Новата правителствена схема е също знак, че поелата властта за първи път през януари Левица в Гърция отново се завръща, тъй като главните действащи лица в нея запазват постовете си, а в многочисления състав на кабинета се вижда стремеж за запазване на вътрешнопартийните баланси в СИРИЗА, а също и баланса между нея и коалиционния й партньор АНЕЛ.

Основно предизвикателство пред Ципрас обаче остава координацията в кабинета, както и това доколко ефикасна ще бъде работата на новите министри при реализиране на условията от споразумението с кредиторите, постигнато на 12 юли.

И макар правителственият екип да не изглежда особено реформаторски, премиерът избра да постави свои хора на всички постове, свързани неразривно с изпълнението на кредитната програма.

Премиерът Ципрас смени имената на редица министерства, създаде нови ведомства, след като ги извади от състава на предишните министерства. В правителството са включени и извънпарламентарни представители.

В министерството на икономиката, развитието и туризма на поста заместник-министър с ресор Националната стратегическа референтна рамка ЕСПА е поставен Алексис Харицис. В същото ведомство за миграционната политика ще отговаря Янис Бузалас.

Министерството на отбраната отново е предоставено на коалиционния партньор Панос Каменос (лидер на АНЕЛ).

Министерството на външните работи също е оставено на предишния му титуляр - Никос Кодзиас.

Кръгът от близки сътрудници на премиера остава същият. В него като държавни министри присъстват Никос Папас, Алекос Флабурарис (който ще отговаря за координацията в кабинета), Теренс Куик е заместник-министър при премиера, а Олга Геровасили - правителствен говорител.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване