09/24/15 12:32
(http://pik.bg)

Кунева: Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно

Кунева: Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно

Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно, освен това ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и с турските власти. Това каза на брифинг пред журналисти в Смолян вицепремиерът Меглена Кунева, предаде „Фокус”. Това е и по отношение на служби като ДАНС и като Министерство на вътрешните работи и на най-високо ниво, на ниво ръководители на държавата, каза още Кунева и добави, че при граничния контрол, който се осъществява от турска страна, на практика наблюденията се осъществяват и по-навътре в територията на Турция и по-навътре на територията на България за по-голяма сигурност и че управлението на потока на мигранти, включително и на тези, които се опитват да преминат границата е абсолютно под контрол.

„Освен това е изграден и един тристранен граничен пункт между Гърция, Турция и България и страните са в много добра връзка. Турция направи възможното, за да може да предпази бреговете на Гърция да няма още по-голям натиск от това което Гърция без съмнение изпитва от нелегалните мигранти, но те да не се прехвърлят от Турция, да не търсят достъп до Гърция и от там до Европейския съюз”, уточни вицепремиерът. Тя изрази уверение, че интензитета на обмяна на информация между двете страни е на изключително високо ниво. „Тъкмо и заради това и г-н Давутоглу е решил да предприема тази стъпка и да изпрати часове преди Европейския съвет да изпрати предложение до своя български колега”, уточни Кунева.

По думите й въпросът за зона на безопасност в страна на конфликт не се обсъжда за първи път. Това се е случвало и в друго време и предложено от други страни. Обсъждала се е подобна идея, но тя в момента не намира подкрепа, както видяхме и вчера след изказването на президента Туск. На този етап тя е в приоритетите, така че ситуацията ще се следи и ние сме готови във всеки един момент да направим предложения, които да стабилизират Европа по отношение на миграцията и разбира се е да запазим сигурността в България, добави вицепремиерът.

„Аз мога само да кажа, че много съжалявам, че през юни не направихме пробив с приемането на България в Шанген, защото охраната на шенгенските граници е изключително важна за нас. Надявам се, че в този момент страните ще бъдат на висотата на положението и наистина България ще бъде третирана като шенгенска страна” каза още Меглена Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване