09/24/15 14:50
(http://pik.bg)

Мария Габриел: България не бива да става като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с кризата

Мария Габриел: България не бива да става като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с кризата

Въпросът за горещите точки на бежанците е много актуален като превантивна мярка спрямо България. Това каза Мария Габриел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ в предаването „12+3” по БНР. „Много е важно да отличим желанието за това максимално бързо да бъдат взети мерки и да не се превръща България в страна като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с тази криза. От друга страна е необходимо внимание върху диалога, сътрудничеството с Турция и необходимите действия, заедно със САЩ и Русия с цел действия в конкретни измерения в Сирия”, заяви Габриел. Тя посочи, че както се е изказал премиерът Бойко Борисов, въпросът за горещата точка е актуален дотолкова, доколкото самата гореща точка приема и регистрира бежанци.
„България трябва да не се губи от полезрението на европейските лидери, когато говорим за страни като Гърция, Италия, Македония. Това беше основното послание за горещата точка”, отбеляза Мария Габриел.

Евродепутатът подчерта, че е много важно да си спомним, че горещите точки имат двояко значение. „От една страна са точките в европейския континент, които позволяват регистрацията да се случи бързо и бежанецът да получи статут. От друга страна другото предложение много по-бързо да бъдат разглеждани молбите на хората, които реално могат да претендират за статут на бежанец в такъв тип центрове чрез човешки ресурс от ЕС”, каза още Габриел. Тя допълни, че е много важно в този момент, когато се говори за гореща точка, да се следи развитието на процеса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване