09/24/15 10:36
(http://pik.bg)

Московски: 1,571 млрд. евро са разплатените средства към бенефициентите по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

Московски: 1,571 млрд. евро са разплатените средства към бенефициентите по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

1,571 млрд. евро са разплатените средства към бенефициентите по ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., предаде "Фокус". "Натрупа се добър опит в управлението на проекти и програми. ОП "Транспорт" навлезе в своята окончателна фаза на изпълнение. Мога да кажа, че сме постигнали добри проценти на изпълнение на заложените цели в сравнение с други европейски държави", заяви Московски. По думите му, стартът на проектите е бил изключително труден. "Имахме некомфортното състояние да започнем проекти с недостатъчно добре подготвена проектна готовност. Изискваше се усилия и експертиза. Резултатът е налице. Разплатените средства към бенефициентите са над 1,571 млрд. евро", допълни Московски.

"Ще се опитаме да наваксаме каквото е възможно. Част от дейностите по определени проекти ще останат за изпълнение и след 2015 година. Ще разчитаме и на помощ от бюджета. Управляващият орган ще насочва усилия към разплащане на проектите, които остават рискови. Провеждат се регулярни срещи на всякакво ниво. Съществува риск от бюджетна гледна точка, тъй като трябва да завършат проектите след 2015 година", уточни Московски. Той заяви, че ще се прибегне и до утежняване на бенефициентите.

"Финансират се 22 инвестиционни проекта, като 10 от тях са напълно завършени. Приключи ЛОТ 2 на АМ "Струма" и ЛОТ 1 на "Марица". 4 инфраструктурни обекта са въведени в експлоатация. Горди сме с това, че успяхме да направим така, че метрото да стигне до Летище София. Успяхме летните месеци да пуснем двата брегови центъра за наблюдение в Бургас и Варна. България стана първата дунавска държава, която е изградила център за наблюдение и управление на трафика по река Дунав", каза още Ивайло Московски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване