09/24/15 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Над 2 милиона мюсюлмани на поклонение в Мека

 Повече от 2 милиона мюсюлмани започнаха годишното поклонение (хадж), което привлича хора от различни страни в свещения град Мека, Саудитска Арабия, за изпълнение на поредица от ритуали и молитви за очистване на минали грехове, предаде АП.

Ислямът повелява всички мюсюлмани да извършат веднъж в живота си хадж, който е един от петте основни стълба на мюсюлманската религия, включващи също вяра в Аллах и пророка Мохамед като негов последен повелител, пет дневни молитви с лице към джамията Кааба в Мека, благотворителност веднъж годишно и спазване на пост през Рамазана.

Хаджът започва в Мека, преди поклонниците да продължат към долината Мина, на няколко километра на изток, където е издигнат огромен палатков град.

Кулминационният момент в поклонението са молитвите на хълма Арафат. Саудитска Арабия е мобилизирала над 100 000 полицаи, които да гарантират сигурността по време на хаджа, който става в контекста на насилието в Близкия Изток.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване