09/24/15 11:35
(http://pik.bg)

Павлова: 1,8 млрд. лева са ни необходими за изграждането на магистрала "Хемус"

Павлова: 1,8 млрд. лева са ни необходими за изграждането на магистрала "Хемус"

1,8 млрд. лева са ни необходими, за да изградим автомагистрала "Хемус". Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., предаде "Фокус".

"В новия програмен период имаме почти 1 млрд. лева по-малко европейско финансиране. Затова трябва да мислим какви да са начините. Новата програма "Европейски транзитни коридори" включва направленията Русе-Велико Тръново, София-Калотина, София-Видин като стратегически европейски коридори, които искаме да финансираме в допълнение към основното направление, което е важно за нас - АМ "Хемус", заяви Павлова.

По думите й вече има и официално потвърждение по линия на Световна банка, че могат да предложат малко по-различен модел за финансиране на пътната инфраструктура. "Целта е да не обременяваме значително бюджета, със Световна банка до края на годината да довършим новия модел и стратегия за промяна заплащането и използването на пътища. Именно новото финансиране за доизграждане на пътната инфраструктура, да кажем 1,8 млрд. лева, които са ни необходими, за да изградим АМ "Хемус", да дойдат с финансиране, което да не е за сметка на бюджета, а на бъдещи приходи от новата система, която въвеждаме", уточни Павлова.

Тя допълни, че за колите остават електронни винетки, но новото, което се очаква за увеличение на приходите в бюджета, са тол таксите за изминато разстояние, които да се налагат на всички тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, минаващи през републиканските пътища.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване