09/24/15 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Павлова: Смартфонът предупреждава за катастрофи от 1 октомври

 Смартфонът ще ни предупреждава за катастрофи и тапи на пътя от 1 октомври. Освен това телефонът ще ни показва и заобиколни маршрути и ще ни пресмята времето от точка „А” до „Б”. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.  Тя обясни, че ако стане пътен инцидент – катастрофа, от вибрациите автоматично приложението ще предава информация на 112 и КАТ. Павлова добави, че по основните магистрали ще има електронни табла, които ще предават реална информация за пътя. 
Регионалният министър обяви още, че електронна винетка ще замени сегашните стикери за автомобилите. За товарните автомобили ще бъде въведена тол такса според изминатото разстояние през 2017 г. Тя обеща, че няма да има скок на винетката за леките коли догодина.
Павлова обясни, че системата ще се промени така, че най-много да плаща този, който най-много пътува. „След анализ на Световната банка в края на октомври ще имаме предложение за това как да актуализираме цените и откога. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение. Ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да са електронни, да се купуват и проверяват електронно с трафик камерите”, каза Павлова. Целта е да се спре шмекеруването и винетката да се мести от една кола в друга.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване