09/24/15 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Реджеп Ердоган откри в Москва най-голямата джамия в Европа

 Bладимир Путин и Реджеп Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа след 10 г. реставрация, съобщи Ройтерс.

“Това е важно събитие за мюсюлманите в Русия. Джамията ще бъде източник на разпространение на хуманистичните идеи и истинските ценности на исляма”, каза руският президент в първия ден от гостуването в Русия на турския му колега.

След реконструкцията Съборна джамия е с площ 19 хиляди кв. м. Тя е разположена близо до центъра на руската столица, и може да приема вече 10 хил. души. Сградата е с 6 етажа, има позлатен купол с диаметър 27 м и е висока 46 метра. Ремонтът на храма, построен през 1904 г., струва 170 млн. долара и започна през 2005 г. Олигархът Сюлейман Керимов от Дагестан, е финансирал основната част от рекострукцията с $ 100 млн.

Путин осъди “Ислямска държава”, която според него “изопачава исляма”. “Отново станахме свидетели как Москва събира цялото многообразие на народите, обединява техните общи духовни ценности”, заяви Реджеп Ердоган на откриването.

На церемонията в Москва бе и палестинският президент Махмуд Абас, които е дал 25 000 долара за реставрацията. В руската столица има четири джамии, а в Москва живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани.

След церемонията бе предвидено Ердоган и Путин да обсъдят сирийския конфликт. Турция и Русия стоят на различни позиции по кризата в Сирия - Москва подктепя президента Башар Асад, а Анкара - бунтовниците, които се опитват да го свалят. Увеличаващото се руско присъствие там и подкрепата на Кремъл за Асад са препъникамък в руско-турските отношения. Турски медии смятат, че Ердоган ще се опита да убеди Путин, че Асад е основният дестабилизиращ фактор в региона и че подкрепата на Русия и Иран за неговия режим няма да разреши конфликта.

Газопроводът “Турски поток” също ще тема на разговорите. Изграждането на тръбата е временно замразено, след като двете страни не се разбраха за отстъпката от цената на газа за Турция. Според руски анализатори турските власти са поискали не само да бъдат транзитна страна на руския газ към Европа, но и активно да участват в търговията му. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване