09/25/15 22:44
(http://www.klassa.bg/)

Tелескопът Hubble засне отблизо „шрапнел“ от взривила се звезда

  Телескопът Hubble на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) показва в омагьосващи детайли малък отрязък от разпръскващите се остатъци на масивна звезда, която е експлоадирала преди около 8 хиляди години. Космическите отломки, наречени мъглявина Воал, са най-добре изучените останки от свръхнова. Наименованието им се дължи на деликатната влаковидна структура. Цялата мъглявина се простира на 110 светлинни години, покривайки регион колкото шест луни от небето, наблюдавано от Земята. Воал е отдалечено на 2100 светлинни години в съзвездието Лебед. 
Публикуваното на уебсайта на NASA изображение е мозайка от шест снимки на Hubble на зона с широчина приблизително две светлинни години, която представлява съвсем малка част от огромната структура на мъглявината. Погледът отблизо разкрива нежни нишки от газ, които са останали от някога 20 пъти по-масивна от Слънцето звезда. Бързо движещата се ударна вълна на древната експлозия се врязва в стена от студен, плътен междузвезден газ, излъчвайки светлина. Мъглявината лежи до ръба на огромен мехур от газ с ниска плътност, който е издухан в пространството преди самодетонацията на умиращата звезда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване